Nájemníci nachodí za vodou denně několik kilometrů

Ústí nad Labem - Bez vody a bez tepla žije už od začátku října třicet rodin v Rokycanově ulici v Libochovicích na Litoměřicku. Severočeské vodovody a kanalizace jim přestaly pitnou vodu dodávat. Majitel domu jim totiž dluží přes osmdesát tisíc korun. Od nájemníků ale činži pravidelně inkasuje, a to včetně záloh na vodu a teplo.

Kilometr tam a zpátky. A to hned třikrát denně. Tak jezdí lidé z domu u libochovického nádraží pro vodu. Pro vodu mohou nájemníci z Rokycanovy ulice jezdit k obecní pumpě, ale s teplem to mají horší. „Dva tisíce šest set korun platím za teplo a teplou vodu a osm set korun platím za vodu,“ vypočítává nájemník František Višinský. „Ukázali jsme složenky, nájem platíme a stejně to k ničemu není,“ upozorňuje nájemnice Dana Berkyov. 

Podle nájemníků od nich majitel domu každý měsíc vybere kolem sto osmdesáti tisíc korun. Muž, který zastupuje majitele, ale odmítá s obyvateli domu komunikovat, stejně jako s Českou televizí. Libochovická radnice sice stojí na straně lidí a nabídla jim právní pomoc, ale náhradní byty nevlastní. „Město bohužel žádné páky na majitele nemá,“ přiznává starostka Jana Holá.

Nevyšla ani snaha, aby si obyvatelé domu dál mohli platit vodu sami. „Dluh nám musí uhradit majitel nemovitosti a poté může být obnovena dodávka vody,“ vysvětluje mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová.  

Podle zákona mají nájemníci na pravidelné dodávky vody a tepla nárok. Zkušení právníci jsou ale skeptičtí. Takový soudní spor do konce letošní zimy neskončí.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)