Zastupitelé Jičína se vzdali dotace, lidé proti tomu sepisují petici

Jičín - Obyvatelé Jičína se nechtějí smířit s tím, že se tamní zastupitelé dobrovolně vzdali čtvrtmiliardové evropské dotace na opravu bývalé jezuitské koleje. V petici žádají obnovení projektu, díky kterému se měl chátrající areál přeměnit na vědeckotechnický park.

Dlouho připravovaný projekt záchrany památky z počátku sedmnáctého století zastavil jediný chybějící hlas. Rekonstrukce se nedá stihnout v termínu stanoveném dotací, vysvětlovali někteří zastupitelé. „Hrozilo pro město nebezpečí, že nám dotace bude odebrána,“ uvedl radní města Luděk Havel.

S tím ale nesouhlasí zastánci projektu a dokládají to dopisem ministerstva průmyslu a obchodu, ve kterém se píše, že lhůtu lze prodloužit do konce června 2015, tedy o půl roku. „Město svojí nečinností, která byla vyvolána radniční krizí, přišlo minimálně o tři čtvrtě roku a ten čas se nedá dohnat,“ podotkl starosta Jičína Jiří Liška.

Vizualizace projektu
Zdroj: ČT24

Radek Jiránek, architekt:

„Určitě by ta stavba byla přínosem. Vždy, když dokážeme zachránit takto významnou památku, tak je to cesta správným směrem.“

Jičínští studenti mezitím sbírají podpisy pod petici, která má pomoci památku zachránit. Zatím je prý podpořilo asi sedm set lidí a další stovky na sociálních sítích. „Požadujeme, aby zastupitelstvo změnilo svůj názor a umožnilo další pokračování tohoto projektu,“ zdůraznil autor petice Lukáš Chynoranský. Radnice slibuje, že na zimu opraví alespoň okna a popraskané tašky na střeše.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)