V okolí Telče vznikla nová netradiční muzea

Telč – Pomocí nových a mnohdy velmi netradičních muzeí chtějí obce na Jihlavsku udržet turisty. Spojily se kvůli tomu mikroregiony v okolí Telče a za pomoci evropských peněz vybudovali nové expozice.

Nejstarší přejezdový kříž, osvětlená výměnová tělesa, železniční petrolejky nebo nářadí ze stavby místní dráhy – tyto a desítky dalších exponátů ukazují v Hodicích přímo v areálu železniční stanice. Autor expozice, železničář tělem i duší Jiří Holoubek, dokáže o každém exponátu dlouho a zajímavě vyprávět. „V roce 2010 byla naše stanice vyhodnocena mezi deseti nejkrásnějšími nádražími. Tím se to začalo rozjíždět a věřím, že to půjde dál, protože to lidi zajímá,“ říká.

Z původního počtu sedmi muzeí se síť nejrůznějších expozic postupně rozrůstá. Mikroregiony z okolí Telče aktuálně nabízejí už jedenáct muzeí a další se hlásí. Starosta Telče Roman Fabeš dodal, že snahou je propagace muzeí jako jednoho společného produktu. Cílem projektu je udržet návštěvníky v regionu co nejdéle.  V prvních měsících se prokazatelně zájem turistů zvýšil.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Ve Stonařově ukazují meteority, v Mrákotíně připomínají dolování žuly, v Telči se do projektu zapojilo i soukromé muzeum techniky. V příštím roce se má stávající síť muzeí dál rozšiřovat a v obcích mají pro zpestření nainstalovat také 25 nových soch.