Do Suchdola pohodlněji, slibuje ROPID

Praha – Potíže s cestováním do pražského Suchdola se městská společnost ROPID pokusí vyřešit – možná ale neuspěje. Zatím se jí nepodařilo vymyslet, jak odstranit hlavní problém, který spočívá v přetíženosti ranních spojů, jež se navíc zpožďují v nedávno přestavěné ulici Jugoslávských partyzánů. Přesto ROPID připravil změnu provozu autobusové linky 107, která jezdí z Dejvické do Suchdola. Kromě obyvatel čtvrti ji využívají také studenti České zemědělské univerzity.

ROPID přiznává, že neví, jak odstranit největší problém, který se v návozu studentů na Českou zemědělskou univerzitu vyskytl v letošním zimním semestru. Autobusy 107 se na Dejvické přetěžují, váznou v ulici Jugoslávských partyzánů, která při nedávných úpravách přišla o jeden pruh v každém směru, a proto je jejich provoz nepravidelný. Podle organizátora dopravy ale není možné poslat více autobusů, pravidelný interval spojů totiž již nyní je dvouminutový.

Přesto vedení ROPIDu věří, že změny, které připravil k 9. prosinci, Suchdolu pomohou. „Přesné informace o počtech studentů, rozvrhu vyučování a také opakované průzkumy vytíženosti jednotlivých spojů nám pomohly připravit nový jízdní řád autobusové linky 107, který je v rámci možností šitý na míru České zemědělské univerzitě,“ podotkl ředitel ROPIDu Pavel Procházka. Ve špičce během výuky na zemědělské univerzitě mají autobusy nadále jezdit každé dvě minuty, posílen má být také víkendový provoz pro dálkové studenty. Naopak během zkouškového období bude autobusů jezdit méně.

Problémy se zpožďováním spojů by mohl vyřešit vyhrazený pruh pro autobusy, o jehož vytvoření v ulici Jugoslávských partyzánů ROPID usiluje. Vyžadovalo by to však značné úpravy v nedávno rekonstruované ulici. S přetěžováním autobusů by potom mohla pomoci nová vozidla. „Proto bychom v příštím roce rádi vyzkoušeli ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy provoz unikátního dvoukloubového autobusu podobného tomu, který zajišťuje dopravní obslužnost univerzitního kampusu v nizozemském Utrechtu,“ slíbil Pavel Procházka.