Na Vysočině řádí zloději krav

Vysočina - Přímo z pastvin na Vysočině se ztrácí dobytek, během posledních tří měsíců jde už o desítku případů. Za krádežemi stojí zřejmě organizovaná skupina, která maso na černo prodává do restaurací. Je to ale riziko, protože zvířata nikdo nevyšetřil a není jisté, že jejich maso je vhodné ke konzumaci.

Poslední případ se odehrál v Chlístově na Třebíčsku. Zloději přestřihli dráty ohrady a se zbraní v ruce zaútočili na jalovici. „Nejprve střelili jeden kus, ten nepadl a později vykrvácel. Zastřelili jiný a ten odvezli,“ popisuje Jiřina Pospíšilová z Rolnické společnosti Lesonice. Zvíře, které zloději jen postřelili a nechali na místě vykrvácet, muselo trpět. Policie z něj zajistila střelu, kterou teď zkoumají balističtí experti.

Na dvouleté jalovici, kterou zloději ukradli, si navíc nikdo moc nepochutná. Podle Pospíšilové šlo o chovný dobytek, jehož maso nebylo určeno ke konzumaci. „Nepůjde o žádné kvalitní maso, nedošlo ke správnému poražení a vykrvení a z toho vyplývají potenciální zdravotní rizika,“ upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Nejde o přitom o první případ v regionu. V Mitrově zastřelili na konci prázdnin osmimetrákovou masnou krávu – a zase šli najisto, v noci. Podobných případů je na Vysočině hlášeno už více než deset, ve skutečnosti jich může být ještě více. „Někteří to ani nehlásí, protože identifikace zloděje je velmi složitá,“ říká ředitel Okresní agrární komory Třebíč Karel Coufal.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)