Spor o hradecký stadion brzdí investice, město chce dohodu

Hradec Králové - Spor mezi hradeckou radnicí a firmou ABD Invest, které město pronajalo zimní stadion, se už začíná odrážet i v kvalitě zázemí pro sportovce - investice se zastavily. Město se proto chce firmy rychle zbavit, nově jí nabízí rozchod dohodou.

Zimní stadion společnost ABD Invest získala do pronájmu v roce 2006 s tím, že ho opraví a na provoz a stavbu od města za 16 let dostane 600 milionů. Stanovisko radnice se změnilo po volbách. Smlouva prý neplatí. A za pravdu dal městu i hradecký soud. „Smlouva je neplatná, neboť svým účelem obchází zákon č. 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách,“ uvedla v říjnu Markéta Šubová, soudkyně Okresního soudu v Hradci Králové. 

ABD Invest se ale stadionu jen tak vzdát nechce a soudní tahanice by mohly trvat roky. Proto zastupitelé rozhodli, že firmě nabídnou dohodu. Na vyrovnání se soukromou společností je město ochotno vydat více než 68 milionů. „Je lepší dojít ke smíru za tyhle peníze než riskovat třeba dlouholetý soudní spor s nejistotou bruslení, hokejového působení,“ uvedl Zdeněk Fink /Hradecký demokratický klub/, primátor Hradce Králové.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

„To, že se město rozhodlo pro vstřícnou cestu, neznamená, že považujeme stávající smlouvu za platnou. O tom, jestli je smlouva platná, nebo ne, rozhodne s konečnou platností soud,“ uvedla Magdalena Vlčková, mluvčí, Magistrát města Hradec Králové.

Reakci ABD Investu se získat nepodařilo. Na mail nereagoval, jiným způsobem s novináři nekomunikuje. Na odpověď z druhé strany zatím čeká i radnice a zprávu netrpělivě vyhlíží i vedení hokejového klubu. Spor se totiž negativně promítá do kvality zázemí sportovců. „Potřebovali bychom zrekonstruovat ledovou plochu, kabiny, zázemí, zkrátka věci, které dodnes nebyly dodělány,“ sdělil Aleš Kmoníček, generální manažer hokejového klubu, Hradec Králové. Radnice by se v budoucnu o stadion chtěla starat sama, například prostřednictvím technických služeb.