Češi jezdí o adventu nakupovat do Weidenu

Praha - Tisíce Čechů letos opět vyráží na vánoční trhy za hranice. Vánoční turistikou tak ožívá například německý Weiden. Během adventu sem dorazí desítky autobusů z Plzeňska a okolí. Turisty láká hlavně tradice trhů. Musí si ale připlatit a spokojit se s omezeným výběrem.

Tradiční trhy ve Weidenu přilákají každý rok stovky Západočechů. Stánky tady ale většinou nabízí jen bílou klobásu nebo svařené víno. A jsou také dražší. Dvě deci svařeného vína tady stojí zhruba o padesát korun víc. Stánkaři si ale na nedostatek českých zákazníků nestěžují. Podle nich přijíždí nejvíce Čechů v sobotu. 

Nákupy na weidenských trzích se nevyplatí. Češi ale výlety za hranice spojují hlavně s návštěvou supermarketů. Láká je například levnější a kvalitnější drogerie. „Zajímám se především o dětské pleny a sunar. Chci si koupit i nějaké mýdlo. Je tady lepší a také více voní,“ svěřuje se jedna z návštěvnic trhů. 

Německé vánoční trhy mohou těm plzeňským jenom těžko konkurovat. Trhy na náměstí Republiky jsou několikanásobně větší a hlavně levnější. Svařák tady stojí pětatřicet korun a nakoupit se tu dají levné svíčky, ale i cukroví. A důležitá je kvalita. Zpravidla se jedná o domácí výrobu. „Upřednostňujeme především řemeslníky. Lidi, kteří ty výrobky nejen vyrábějí, ale také si je sami prodávají,“ vysvětluje organizátor vánočních trhů Vlastimil Zlámalík.  

Pravidelné jsou i kontroly České obchodní inspekce. Ta je provádí každý advent. „Kontrolujeme celý sortiment, to znamená například hračky, dále nebezpečné výrobky nebo dárkové zboží. Zaměřujeme se samozřejmě také i na občerstvení,“ vypočítává ředitel ČOI Plzeň Milan Javorský.

Vánoční trhy v Plzni každoročně rostou. Jenom letos je tady více než pětadevadesát prodejců.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)