Jindřichohradecký rondel jako by se vrátil do 16. století

Jindřichův Hradec – Zámeckému rondelu v Jindřichově Hradci se vrátila původní renesanční podoba. Památkářům se podařilo obnovit původní barevnost a objevili i část ozdobných maleb, které fasádu zdobily v minulosti. Rekonstrukce stála pět a půl milionu.

Jindřichohradecký rondel ze 16. století je jednou z nejvýznamnějších renesančních památek – podobá se českokrumlovské zámecké věži a je jednou z pěti dochovaných staveb kruhového půdorysu v Česku. V posledních letech ale chátral a ohrožen byl i jeho manýristický bohatě zdobený interiér. „Opadávala omítka, prejzy byly popraskané tak, že na mnoha místech zatékalo,“ přiblížil kastelán Václav Bis.

Památkářům se navíc nelíbila podoba, kterou rondel získal při rekonstrukci před 20 lety. Podle historických dokumentů totiž barevnost ani její rozložení neodpovídaly původnímu vzhledu omítky, byly růžové místo původní terracottové barvy. Fasádu nově ozdobily i fresky, které objevili památkáři při rozsáhlém restaurátorském průzkumu. „Je to mnohem blíž původnímu stavu. Myslíme si, že takto rondel skutečně na konci 16. století vypadal,“ řekl ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec.

Opravený rondel bude možné prohlédnout si již o víkendu. V budoucnu by se měl stát i součástí tzv. baltazarské stezky – nově vznikající cesty po památkách slavného italského architekta Baldassara (Baltazara) Maggiho, který pro Rožmberky stavěl zámky v jižních Čechách.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)