V OREDO mizely peníze, tvrdí radní. Pomluvy, říká bývalý šéf

Pardubice – Před rokem byla společnost OREDO chloubou Královéhradeckého a Pardubického kraje – dokázala oba regiony jako první v republice dopravně propojit, vytvořila společný tarif i spoje, které neznají hranice krajů. Teď tvrdí nové vedení Pardubického kraje, že OREDO vše pokazilo a navíc v něm mizely peníze. Připravují proto trestní oznámení. Nedávno odvolaný šéf firmy, kterou oba kraje společně vlastní, považuje tvrzení radních za pomluvu a také hrozí trestním oznámením.

Společnost OREDO je organizátorem regionální veřejné dopravy, proto za krajské peníze objednává železniční a autobusové spoje a stanoví jejich jízdní řády. Loni zapojila Pardubický kraj do společného systému s Královéhradeckým krajem, tzv. optimalizace dopravy v regionu však skončila neslavně – autobusy jezdily věčně zpožděné a ujížděly jim přípoje, lidé také byli neradi, že na několika lokálkách přestaly jezdit vlaky.

Podle nového hejtmanského náměstka Jaromíra Duška (SPOZ) šlo ale jenom o část problémů spojených s firmou OREDO – a z hlediska kraje tu méně podstatnou. Společnost údajně plýtvala veřejnými prostředky, za poslední tři roky mělo jít o desítky milionů korun. „OREDO dodalo o několik milionů autobusových kilometrů více, než si kraje objednaly. Já bych to nazval, že to byl takový tunel na krajské rozpočty,“ prohlásil náměstek, který se zabývá krajskou dopravou.

Pardubický kraj chce ve firmě nařídit finanční audit. Královéhradecký kraj tomu bránit nebude. „Kraj se nebrání zahájit nebo nějakým způsobem prověřit veškeré dokumenty a hospodaření Oreda,“ zdůraznil mluvčí regionu Imrich Dioszegi. Vedení Pardubického kraje navíc připravuje trestní oznámení, ačkoli podle Duška zatím není zřejmé, na koho.

Podle nedávno odvolaného ředitele OREDO Vladimíra Záleského (ODS) se firma nikdy ničeho špatného nedopustila. Je přesvědčen, že jde pouze o důmyslný politický útok na něj jako opozičního zastupitele Královéhradeckého kraje. „Jsou to kroky, které jsou vedeny nějakou politickou nenávistí. To je na trestní oznámení taková pomluva,“ řekl.

Společnost OREDO vznikla v roce 2003, aby pro Královéhradecký kraj připravila spravovala integrovaný dopravní systém. Vybudovala ho mezi lety 2004 a 2010. Loni do firmy majetkově vstoupil Pardubický kraj a předal jí tvorbu svého integrovaného systému, který do té doby tvořil kraj sám, ale s velkými obtížemi. Díky společnému organizátorovi oba kraje své systémy loni v prosinci propojily. Vladimír Záleský byl v čele OREDO od jejího vzniku.