Tetčice bojují o vodu, s žalobou na územní plán Rosic ale nepochodily

Tetčice/Rosice – Malá jihomoravská obec Tetčice se pustila do boje s mnohem větším rivalem, sousedními Rosicemi. Někteří Tetčičtí tvrdí, že jim jde doslova o půdu pod nohama. Obce se přou o prameniště, které je v tetčickém katastru a které obě sídla využívají. V minulosti se zhroutily dva místní vrty po pokusu o čerpání více než 15 litrů vody za sekundu. Podle Tetčických měl neúspěšný pokus vliv na geologické podloží obce a lidem začaly praskat domy. Rosice, které se rozrůstají, se ale nyní opět pokoušejí prosadit, aby se voda z tetčického prameniště čerpala rychleji. Rosický starosta naopak hovoří o porušeném slibu jeho tetčického protějšku. Spor dospěl až k Nejvyššímu správnímu soudu.

Tetčické občanské sdružení Voda pro Tetčice podalo kvůli sporu o rychlost čerpání vody žalobu na Rosice. Napadlo změnu rosického územního plánu – zastupitelé zrušili podmínku, která je zavazovala pro novou výstavbu zajistit vodu z jiného zdroje, než je tetčické prameniště, totiž vírského vodovodu. Nejvyšší správní soud však žalobu zamítl. „Občanské sdružení nemělo legitimaci návrh podat. Soudu nepřísluší posuzovat využití vody. Soud může posoudit pouze právoplatnost zásobování vodou. Námitky sdružení jsou nepřezkoumatelné,“ uvedla v rozsudku soudkyně Eliška Cihlářová.

Josef Dvořák z občanského sdružení i starosta Tetčic, který dnes u soudu byl, jsou ze zamítnutí zklamaní. Chtějí ale dál zájmy malé obce nedaleko Brna hájit. „Zdůvodnění soudu nám sice připadá zvláštní, ale nezbývá nám, než se znovu bránit při každém dalším správním řízení,“ dodal Dvořák.

Spokojená naopak odcházela právnička Rosic Jiřina Borůvková, která je přesvědčená, že Rosice vždy postupovaly v souladu se zákonem. „Občanské sdružení má možnost se k celé záležitosti vyjádřit, ale odůvodněně ve správním řízení. Osobnější potom byl ale starosta Rosic, podle kterého jsou vztahy mezi radnicemi na bodu mrazu. “Tetčický starosta něco slíbil a nedodržel slovo. Spolupráce s Tetčicemi skončila," prohlásil starosta Rosic Jaroslav Světlík (nez. za TOP 09).

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Menší obec boje o vodu nechce zanechat. „Nechceme, aby našim občanům znovu ještě více začaly praskat domy a abychom o vodu přišli,“ řekl Martin Ambros (nez.), starosta Tetčic. Ztráty vody se přitom nebojí jen lidé ze sdružení a představitelé samosprávy, ale i lidé z domů v Tyršově ulici. Ti své domy po prasklinách museli už před lety opravovat. Spor dokonce vyvolává tichou a jednostrannou rivalitu Tetčických vůči Rosickým. „Rosičtí jsou bezohlední jako diktátoři a my jsme pro ně póvl,“ prohlásil Stanislav Jahoda, jeden z obyvatel Tyršovy ulice.