Ústecká radnice se měla proměnit, nakonec zůstává ČSSD

Ústí nad Labem – Docela novou podobu měla dostat městská rada v Ústí nad Labem. Dosavadní menšinovou „vládu“ ČSSD, kterou podporují zastupitelé TOP 09 i KSČM, měla nahradit koalice TOP 09, ODS a Strany zdraví, sportu a prosperity (SZSP). Řekl to dosavadní předseda městské ODS Tomáš Kraus, jehož taktika však selhala a TOP 09 z připravované koalice vycouvala. Kraus nyní rezignoval na post šéfa městské buňky své strany.

Od voleb v roce 2010 se v Ústí nad Labem rýsovala už třetí rada. Původní koalice ČSSD, ODS a SZSP se zhroutila letos na jaře, poté v čele města zůstala ČSSD opřená o dosavadní opozici – TOP 09 a KSČM. Občanští demokraté, kteří byli z vedení města vytlačeni poprvé po 22 letech, se však v posledních týdnech pokoušeli o další zásadní změnu, která by o vliv naopak připravila sociální demokracii. „Dojednali jsme minulý čtvrtek až do fáze, kdy to bylo na stole a TOP 09 přišla se svou představou o složení rady. Řekli si o primátora a náměstka a společně jsme se zavázali k předložení návrhů koaliční smlouvy,“ řekl Tomáš Kraus z ODS.

TOP 09 se ale v poslední chvíli rozhodla, že do koalice s ODS v Ústí nad Labem nepůjde. „I přes nabídku postu primátora ze strany ODS se TOP 09 rozhodla koaliční smlouvu neuzavřít,“ řekl předseda městské TOP 09 Jakub Zavoral. Tomáš Kraus obratem poslal svým spolustraníkům e-mail, ve kterém oznámil, že v pondělí skončí ve vedení ústecké organizace ODS, již vedl od jara 2011. „Jsem přesvědčen, že vyjednavači udělali pro obnovení důstojného postavení naší strany maximum, nicméně cíle dosaženo nebylo, a to je rozhodující,“ uvedl Kraus v mailu.

Z pozice městského šéfa své strany ovšem odstoupí i Zavoral, který rezignaci vysvětlil svou zaneprázdněností a také neúspěchem TOP 09 v krajských volbách. Působí totiž i jako regionální místopředseda, strana se v letošních volbách nedostala do krajského zastupitelstva.

V ústeckém 37členném zastupitelstvu má ČSSD jedenáct mandátů, ODS devět, po pěti mají TOP 09, SZSP a KSČM, zbylé dva v předloňských volbách získali Severočeši.cz.