Ve vlacích hledala policie nelegální cestující

Ústí nad Labem – Na mezistátní vlaky z Prahy do Berlína se zaměřili čeští i němečtí policisté. Zajímají je především cizinci a to, zda někdo z nich nemá padělané doklady. Zatím přistihli dva cestující, kteří neměli platné dokumenty. Česko-německé dálkové vlaky nejezdí pouze z Prahy, některé spoje začínají už v Maďarsku, podle policistů je často používají cizinci z východu, kteří se chtějí dostat do západní Evropy.

Téměř jako závodníci v cestování vlakem působili během dne čeští a němečtí policisté, kteří se snažili v co nejkratším čase zkontrolovat co nejvíce vlaků. Pohybovali se především mezi Ústím nad Labem a Drážďany. Cestujícím potom nedopřáli klidnou jízdu – vyrušili je třeba i na toaletě.

Podle zástupce vedoucího české cizinecké policie Pavla Češky ale nebylo cílem bezdůvodné obtěžování počestných cestujících. „Účelem je zjistit nelegálně pobývající cizince na území České republiky – to znamená bez cestovních dokladů, s cestovními doklady, které nejsou opatřeny příslušným vízem,“ uvedl. Objevují se i falešné cestovní doklady, proto některé cestující prověřují policisté v úředních evidencích. 

Kontroly byly podle něj zaměřeny na dálkové vlaky Eurocity proto, že oproti jiným spojům mají méně zastávek a případní cizinci bez povolení tak nemají příležitost před policisty utéct. „Akci jsme zahájili v 5:30 ráno,“ poznamenal Češka. Podle Daniela France z policejního oddělení pobytové kontroly jezdí vlaky, které míří z Prahy do Berlína, například lidé, kteří se chtějí dostat do Skandinávie.

V osmnácti spojích, které mezi Prahou a Berlínem během dne jezdí, zkontrolují dnes policisté zhruba tisíc lidí. Zda přistihnou ještě někoho bez platných dokladů, bude jasné až pozdě večer.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)