Prezidentskou debatou začaly Oslavy Prahy, v sobotu lákají muzea a galerie

Praha - Široký kulturní program zdarma či za výhodné vstupné nabízejí dnes a v sobotu Oslavy Prahy, které se konají už počtvrté. Dějištěm dnešního slavnostního večera je nová budova Národního muzea. Od 18:00 tam proběhla debata s prezidentskými kandidáty, soubor Divadla Na tahu má na programu Havlovu Audienci a nakonec všechna vážná témata odlehčí koncert Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu. V sobotu se pak zdarma či se slevou otevřou brány řady muzeí a galerií.

Podvečerní debaty kandidátů na prezidenta se zúčastnili Miloš Zeman, Přemysl Sobotka, Jiří Dienstbier, Vladimír Dlouhý, Jana Bobošíková, Vladimír Franz a Táňa Fischerová. Kromě politických, zahraničně směrovaných i ekonomických témat se diskuze týkala také Havlova odkazu demokracie a morálky. Ivan Mládek pak po divadelním představení podle Kozlera odehraje koncert „na počest jakéhokoli prezidenta“. Páteční slavnost by tak měla od politických témat prezidentské diskuze a morálních dilemat Havlovy hry vyústit do zábavy a optimismu. „To znamená, že se na to prezidentství koukáme ne úplně vážně, ale trochu s nadhledem, a to se nám líbí,“ dodal s úsměvem ředitel Národního muzea Michal Lukeš.   

Sobota nabídne otevřené dveře například do Národního muzea a Národní galerie, Uměleckoprůmyslového muzea, Muzea hlavního města Prahy, Muzea Policie ČR nebo Galerie hlavního města Prahy. „Ve všech stálých expozicích Národní galerie v Praze je sníženo základní vstupné o 50 procent. Týká se to i výstav včetně Slovanské epopeje ve Veletržním paláci,“ zmínil náměstek ředitele Národní galerie Nikolaj Savický.

Minimálně stejný počet návštěvníků jako loni, tedy 3 000, očekávají ve Štefánikově hvězdárně na Petříně. „Zpřístupňujeme prostory hvězdárny, které jsou běžně návštěvníkům uzavřeny. Je to například kupole s naším robotickým dalekohledem,“ uvedl vedoucí hvězdárny Jakub Rozehnal. Návštěvníci tak přes den mohou pozorovat slunce, po setmění například planetu Jupiter.

Reportáž Luďka Jíry z prvního dne oslav (zdroj: ČT24)
Vydáno pod