V Česku po kolejích už jen vpravo

Ostrava – V Česku končí jedna mnohaletá praxe, a tou byla jízda na železnici vlevo. Vlaky na trati Bohumín–Přerov–Břeclav tak dnes poprvé vyjely po pravé straně. Tato trasa byla poslední v Česku, kde se ještě jezdilo vlevo.

Po sto čtyřiceti letech se na železniční trati z Břeclavi do Přerova už vlaky z pravé strany míjet nebudou. Správa železniční dopravní cesty o přechodu na pravostranný provoz rozhodla v létě kvůli pravidlům evropské železniční sítě. Na změny se snažila připravit hlavně cestující. „Připravili jsme informační kampaň formou letáků a informace jsou natištěné i na jízdenkách,“ říká náměstek ředitele pro techniku SŽDC Ostrava Libor Tkáč. „Cestující si musí dát pozor, protože jsou zvyklí vystupovat na svou stranu a teď mohou omylem vstoupit do kolejiště pod projíždějící vlak,“ upozorňuje výpravčí na nádraží v Otrokovicích Milan Liczka. 

Vyměnit se musely směrové cedule i staniční hlášení. Zvyknout si budou muset ale taky strojvedoucí. Třeba Jaroslav Eleš se se svým kolegou zdravil třiatřicet let stejně, a to pravou rukou. „Od devátého si budeme mávat levou rukou z levé strany,“ popisuje novinku strojvedoucí Jaroslav Eleš. 

Od změny si správci slibují hlavně zrychlení provozu. Levostranný provoz jim totiž byl už dlouho přítěží. „Z Ostravy pojede vlak po pravé straně po první koleji stále rovně, teď jezdí po druhé koleji a musíme přejíždět do první odbočky, to představuje zhruba dvouminutové zdržení,“ říká bohumínský výpravčí Martin Lukša. 

Proč se vůbec na trati jezdí po levé straně, ale není vůbec jisté. Podle historiků se možná stavitelé inspirovali ve Francii nebo Švýcarsku.

Konec jedné tradice (zdroj: ČT24)