Smogová situace v Moravskoslezském kraji se zlepšila

Ostrava - Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se výrazně zlepšily. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu sice na většině měřicích stanic ještě překračují imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový, podle aktuálních hodinových hodnot je však dnes ráno situace dobrá nebo uspokojivá. Výjimkou je Český Těšín na Karvinsku, kde ji meteorologové stále hodnotí jako špatnou. Příznivá je situace na Třinecku, kde se kvůli znečištěnému ovzduší sejde pracovní skupina.

Na jednání míří také ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Jeho resort v září poslal na vládu návrh, který by městům umožnil zavádění takzvaných nízkoemisních zón. V praxi to znamená méně aut v centrech měst. Opatření ale prý pomůže jen někde.

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí

„Jedna věc jsou lázeňská města, jako třeba Klimkovice, které o tom uvažují. Druhá věc jsou menší obce, které jsou zatíženy průjezdnou dopravou, které fungují spíš jako zkratka, byť existuje objízdná trasa, a u nich to má logiku. A třetí věc jsou velká města.“

Prvním velkým městem v republice, které by tyto nízkoemisní zóny mohlo zavést, je Ostrava. Do centra města by tak řidiči mohli jen se speciální známkou. „Ta cena by neměla být taková, aby lidi ruinovala, a neměla by být tak nízká, aby skutečně působila restriktivně,“ míní primátor města Ostravy Petr Kajnar. Někteří odborníci ale přínos takového opatření zpochybňují. Vše taky závisí na souhlasu ministerstva financí. Představitelé města s ním chtějí jednat na začátku příštího roku. 

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří k nejznečištěnějšímu v zemi i v celé Evropě. Obvykle na podzim a především v zimě bývají rozptylové podmínky nejhorší. V tomto období je zhoršuje mimo jiné fakt, že lidé podstatně více topí. Podle odborníků se také mění směr větru, který vane spíše z polské strany směrem na Česko a přináší s sebou znečištění ze sousedního Polska.