Autobusy v Chebu končí u nového šestiúhelníku

Cheb – Nové autobusové nádraží hned vedle toho starého začalo sloužit cestujícím v Chebu. Je propojen se sousedním drážním nádražím, umožňuje tak snadný přestup mezi vlaky a autobusy. Stavbu terminálu zaplatil Karlovarský kraj s přispěním ROP Severozápad.

Podle chebského místostarosty Tomáše Lindy znamená otevření autobusového terminálu pro město zásadní změnu. Kromě očekávaného přínosu pro cestující je jeho konstrukce šestiúhelníkového tvaru novou architektonickou dominantou Chebu. V centrální budově najdou lidé infocentrum, úschovnu, občerstvení, ale své místo zde bude mít i provozní zázemí pro řidiče a dispečery.

Kraj v posledních letech začal stavět dopravní terminály ve velkém – kromě Chebu zaplatil jejich stavby v Mariánských Lázních či Sokolově. „Cestující budou moci volit mezi dostupnými druhy veřejné dopravy na jednom místě, čímž ušetří čas a vyhnou se problémům s přesuny po městě,“ zdůvodnil jejich stavbu hejtman Josef Novotný.

Pro kraj ale nakonec bude stavba v Chebu bolestivá. Zatím totiž nedostal peníze, které má přislíbeny od Evropské unie. Regionální operační program Severozápad je pozastaven a zatím není jisté, kdy – a zda vůbec – bude proplácení dotací obnoveno.