Nebezpečná silniční záhada: Proč namrzla posypaná silnice?

Karlovy Vary – Na namrzlé rychlostní silnici R6 mezi Karlovými Vary a Sokolovem havarovaly dva kamiony a osobní auto. Pro silničáře je to záhada – silnici totiž řádně posypali. Snaží se proto zjistit, co se stalo na kilometrovém úseku, kde k nehodám došlo.

Na rychlostní silnici R6, která byla podle jejích správců posypaná, to klouzalo tak, že záchranáři, kteří přijeli k havarovanému autu, padali na zem. „Naším autem jsme se pomalu nedostali až k tomu kamionu,“ podotkl mluvčí hasičů Martin Kasal.

Řidiči dvou kamionů, které v úseku nabouraly, neměli šanci nehodám jakkoli zabránit. „Nedalo se dělat vůbec nic, jenom jsem se snažil točit volantem – ale bez významu,“ řekl řidič havarovaného nákladního vozu Martin Černý. Nakonec neovladatelný kolos ujel padesát metrů a odrážel se od svodidel, než se o ně zastavil. Namrzly oba jízdní pásy, každý kamion jel jiným směrem.

Co se na kilometrovém úseku stalo, silničáři nevědí. Silnici posolili a později také postříkali speciálním roztokem. Mráz přitom nebyl příliš intenzivní. „V současně době zjišťujeme, proč k tomu došlo. Opakovaně jsme tam posílali sypač, nakonec musela být komunikace uzavřena,“ sdělil hlavní dispečer SÚS Karlovarského kraje Josef Bulka.

Aby se nepříjemná situace neopakovala na jiných místech regionu, nechají silničáři znovu prověřit kvalitu soli i namíchaného roztoku. K objasnění problému, který se týkal ohraničeného úseku silnice, přizvou i meteorology.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)