Nový středočeský rozpočet nepočítá s dotováním obcí

Praha – Středočeský kraj nebude v příštím roce dotovat rozvoj obcí a bude také méně přidávat k evropským dotacím. Výsledkem bude rozpočet s dvousetmilionovým schodkem – počítá s výdaji 15,9 miliardy korun a příjmy 15,7 miliardy korun. Rozdíl chce kraj pokrýt letošním přebytkem. Opozici se kromě zastavení dotací pro obce také nelíbí, kolik peněz půjde na provoz krajského úřadu. Podle vedení kraje ale není možné ušetřit, po loňském propouštění se ukázalo, že úřad dále nemůže fungovat a část úředníků musel přijmout zpět.

Středočeské obce se v roce 2013 budou muset obejít bez krajských peněz. Opozici se takové šetření nelíbí. „V příštím roce nedostane žádná obec ani hasiči ani nikdo jiný žádnou dotaci na rozvoj regionu, což je pro nás nepřijatelné. Loni tam bylo 800 milionů,“ pustil se do nového rozpočtu lídr krajské ODS Raduan Nwelati. Podle vedení kraje ale dotování obcí nekončí. Napřesrok chce ale systém změnit, proto začne peníze poskytovat zase až v roce 2014. Dříve to podle hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) nepůjde. „Nejsme schopni technicky to udělat. Dnes máte prosinec, teprve dnes jsme zvolili komise, naplnili jsme výbory – a to jsou odborné orgány, které se k tomu musí vyjádřit,“ vysvětlil.

Kromě přímých dotací pro obce kritizovali opoziční zastupitelé během celodenního jednání o rozpočtu také snížení příspěvků, který kraj přidá k evropským dotacím. Zatím k tomu vyčlenil 100 milionů. „Potřeba by byla v roce 2013 řádově 850 milionů korun na kofinancování a předfinancování evropských projektů,“ vyčíslil zastupitel Věslav Machalík (TOP 09 a STAN). Hejtmanství ale slibuje, že peněz během roku přibude. S bankami teď vyjedná o tom, že úvěry na opravy silnic splatí později a ušetřené peníze použije na evropské projekty. Podle opozice by ale bylo možné na dotace použít například dotace, se kterými se v rozpočtu počítá na žákovské jízdné nebo hrazení poplatků u lékařů.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Více peněz na úředníky

Vedení Středočeského kraje zdůrazňuje, že je rozpočet úsporný. „Kraj celkově snižuje běžné výdaje o osm procent. Jdeme cestou maximálních úspor,“ uvedl radní pro finance Jiří Peřina (ČSSD). S tím souhlasí i opozice, tvrdí však, že v šetření existuje jedna výjimka – samotný krajský úřad. Podle zastupitele Tomáše Vaňka (ODS) bude provoz úřadu napřesrok stát o sedm milionů korun více, tj. o dvě procenta. „Všude se šetří, jen krajský úřad nám kyne,“ podotkl.

Radní pro finance Peřina však poukázal, že se náklady zvyšují poté, co kraj nabral asi dvacet nových úředníků. V minulosti jich totiž podle Peřiny propustil „víc, než bylo zdrávo“. Zastupitel za TOP 09 a STAN Martin Macháček je ale přesvědčen, že by kraj mohl například sáhnout na mzdy svých úředníků. Ti berou v průměru přes 34 tisíc korun, což je o pět tisíc více, než je průměr na libereckém hejtmanství.