Kladno nasazuje další ekologické autobusy na plyn

Kladno - Pět nových autobusů poháněných stlačeným zemním plynem nasadí na linky ještě během prosince kladenská dopravní společnost. Cena jednoho autobusu byla pět milionů korun. Celkem už podnik ČSAD MHD Kladno vlastní čtrnáct autobusů na plyn, v budoucnu by jich chtěl mít kolem šedesáti.

Nová vozidla jsou bezbariérová, nízkopodlažní a mají výklopnou plošinu pro nástup vozíčkářů. Součástí výbavy autobusů je mimo jiné akustický systém pro vyhlašování zastávek a informační systém pro nevidomé.

Dva nové autobusy budou podle Landy nově jezdit na příměstských linkách mezi Kladnem a Křivoklátskem a dva budou zařazeny na městské linky, které projíždějí čtvrtí Švermov, kde jsou často překročeny povolené limity pro čistotu ovzduší. Poslední autobus bude jezdit na běžných městských linkách.

Nákupní cena nových autobusů je vyšší než u vozidel na naftu, jejich provoz je ale naopak levnější. „Cenový rozdíl dieselového a plynového autobusu se snížil na 400 000 až 500 000 korun. Dřív se udávalo, že je 800 000 až jeden milion korun, takže se ten rozdíl pomalu snižuje,“ řekl ředitel společnosti Lubomír Landa.

Autobusy na CNG provozují dopravní podniky v několika krajích. Vozí třeba cestující v Jihlavě nebo Karlových Varech. Kladenský podnik by podle Landy chtěl, aby tvořily asi třetinu vozového parku. Nákup a počet nových vozů v příštím roce se bude odvíjet od případného získání dotací na vozidla od Středočeského kraje. „Očekáváme, že rozhodnutí, jestli jsme prošli, se dozvíme v únoru,“ dodal Landa.

ČSAD MHD Kladno má v garážích kolem 170 autobusů. Kvůli vozidlům na CNG vybudovala v areálu podniku plnicí stanici za 17 milionů korun. Firma zajišťuje městskou autobusovou dopravu v Kladně, dále provozuje linky zapojené do systému Středočeské integrované dopravy a Pražské integrované dopravy. Na téměř 70 linkách ročně převeze kolem 10 milionů cestujících.