Může LED technologie osvětlovat i ulice?

Jirkov - Radnice v Jirkově u Chomutova nechala ve městě tento rok nainstalovat nové pouliční osvětlení s LED technologií. Technologie svítivých diod se už delší dobu využívá v domácnostech nebo ve světlometech aut, osvětlení ulic je ale v tomto směru novinkou. Investice do bezúdržbového osvětlení městu pomohou v budoucnu udržet nízké náklady na veřejné osvětlení. Někteří odborníci mají ale pochybnosti, jestli budou světelné diody splňovat podmínky pro použití ve veřejném prostoru.

Lampy se svítivými čipy LED diod, které jsou v Jirkově nainstalovány, mají podle jednatele dodavatelské firmy Miroslava Jirkovského certifikáty Elektrotechnického zkušebního ústavu v Praze-Troji a protokol o zkoušce pro venkovní použití. „Všechna svítidla splňují podmínky parametrů pro veřejné osvětlení,“ dodal.

Hodnocení soudního znalce v oboru osvětlení Tomáše Maixnera, který se přijel do Jirkova podívat na nově instalovaná svítidla, ale vyznělo velmi negativně. „Osvětlení je neskutečně špatné, je tam v podstatě tma mezi svítidly,“ uvedl. S tím ale nesouhlasí starosta Jirkova Radek Štejnar (ČSSD). „Na chodnících je vidět a pro mě jako pro starostu je důležité, aby na konci roku byly vidět i skutečné úspory energie,“ míní.

Právě úspory provozních nákladů jsou hlavním argumentem starostů, kteří nechali nová LED svítidla instalovat. „Z určité části je to samozřejmě konkurenční boj, velcí hráči na trhu si chrání svoje, takže nového nikoho pustit nechtějí,“ doplnil strarosta. Dnes svítí ve dvacítce obcí, podle firmy bez jediné závažnější závady. Firma uvádí životnost čipů padesát tisíc hodin. Jednatel firmy tvrdí, že v průběhu tří let, kdy LED lampy instaluje, nemusel měnit jejich čipy kvůli výpadku nebo snížené svítivosti ani jednou.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)