Královéhradecká koalice posílila, nepřítomný zastupitel složil mandát

Hradec Králové – Ze zastupitelstva Hradce Králové odešel Martin Dvořák, který současně působí jako generální konzul České republiky ve Spojených státech a od léta se jednání zastupitelů neúčastnil. S koalicí, kterou původně podporoval, se rozhádal, a protože mu neschválila přejmenování náměstí, nechtěl mandát složit. Městská rada se ale ocitla ve složité situaci, protože často neměla sílu k prosazení svých záměrů.

Martin Dvořák poslal z New Yorku dopis s podepsanou rezignací na zastupitelskou funkci ve středu, dnes vedení města „vánoční dárek“ s radostí rozbalilo. „Fyzicky nejsem schopen účastnit se jednání zastupitelstva. Druhá věc je, že jsem se názorově natolik rozešel se současnou koalicí, že nemohu zůstat jejím členem,“ zdůvodnil konzul Dvořák svoji rezignaci.

Mandátu se ale Martin Dvořák dlouho nechtěl vzdát. Protestoval tak proti tomu, že mu kolegové neschválili návrh přejmenovat náměstí Svobody na náměstí Václava Havla. Současně ho ale na radnici dlouho nikdo nespatřil, protože odcestoval za Atlantik. „Zastupitel Dvořák chodil na zastupitelstva až do měsíce června, kdy se účastnil zastupitelstva naposledy,“ upřesnila mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.

Koalice ODS, Hradeckého demokratického klubu, TOP 09 a KDU-ČSL, která má včetně mandátu, kterého se vzdal Dvořák, 21 hlasů, potom často nebyla schopna prosadit své návrhy. Minimálně totiž potřebuje podporu 19 zastupitelů. Vedení města teď doufá, že nejisté období končí. Diplomata Martina Dvořáka totiž má v zastupitelstvu nahradit děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)