Moták z vězení přerušil líčení o novoborském mačetovém útoku

Nový Bor/Liberec – Hlavní líčení případu mačetového útoku v Novém Boru přerušil moták od jednoho z obviněných, který zachytila vězeňská služba. Obhájkyně Klára Samková se potom vzdala jeho obhajoby, soud nyní musí počkat, než bude muži přidělen nový advokát.

Vězeňská služba zachytila moták, který napsal Antonín Sinu, jeden z obviněných z pokusu o vraždu v baru v Novém Boru. Dopis měl dostat Sinuův bratr, podle Kláry Samkové v něm obviněný muž označil pachatele, který útočil. Na základě textu se poté vzdala Sinuovy obhajoby, Krajský soud v Liberci proto líčení přerušil. „Na základě tohoto dopisu dospěl soud k závěru, že by se mohlo jednat o kolizi zájmu mezi obhajovanými, takže mně nezbylo nic jiného než se vzdát obhajoby Antonína Sinua. V tuto chvíli je bez obhájce, řízení bude muset být přerušeno do ustanovení nového obhájce,“ vysvětlila Samková.

Přelíčení začalo za přísných bezpečnostních opatření v listopadu. Je neveřejné, zatím probíhá bez incidentu.

Lucie Pokorná z Nového Boru (zdroj: ČT24)

Soud se zabývá potyčkou, která se stala loni v létě v novoborském baru Pivní pomoc. Předcházel jí konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Jeden host při něm prý jednoho z mladíků udeřil. Ti odešli, ale záhy se vrátili s posilou a hosty napadli. Po potyčce byli zraněni tři lidé, jeden z nich byl ohrožen na životě. Čtyři z útočníků obvinil státní zástupce z pokusů o vraždy a výtržnictví – dvěma plnoletým hrozí 15 až 20 let nebo výjimečný trest, dvěma mladším aktérům poloviční tresty. Pátý účastník útoku čelí obvinění z ublížení na zdraví a výtržnictví, hrozí mu trest na 5 až 12 let.

Obhájkyně Samková ale považuje obvinění z pokusu o vraždy pro většinu obžalovaných za přehnané. „Nezlehčuji závažné poranění jednoho z mužů, které skutečně mělo takový charakter, že ho ohrožovalo na životě. Nikdo jiný takové zásadní zranění nemá,“ uvedla nedávno Samková. „Kdyby moji klienti skutečně chtěli ty lidi zavraždit, tak z dosavadních výpovědí je zřejmé, že neexistovala síla, která by jim v tom zabránila,“ dodala. Podle psycholožky nebyl útok plánovaný, ale byla to akce vyvolaná hněvem.