Obyvatelé Prahy 13 vyjednali s developerem více parkovacích míst

Praha - Obyvatelé Prahy 13 slaví úspěch ve sporu o rekonstrukci zchátralého obchodního domu na sídlišti Lužiny. Podařilo se jim přinutit stavební úřad, aby se stali účastníky řízení. Tomu se chtěla developerská společnost vlastněná manželkou bývalého šéfa ČEZu původně vyhnout, když si opatřila certifikát od autorizovaného inspektora.

Obyvatelé volali po veřejném projednání rekonstrukce obchodního centra Lužiny kvůli nedostatku parkovacích míst a zachování průchozí cesty k metru. Developer, jehož spolumajitelkou je žena bývalého šéfa ČEZu, totiž oslovil autorizovaného inspektora, který bez ohledu na požadavky starousedlíků vydal povolení k opravě.

Stavební úřad pod tlakem občanských sdružení nakonec přizval starousedlíky k jednání s developerem. Z jejich pohledu bylo úspěšné jen částečně. Developer zřídí skoro 100 nových parkovacích míst k volnému využívání. „Ale zásadní věc je průchod tím objektem. Ten průchod požadujeme v režimu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a developer se brání,“ uvedl Petr Kučera, zástupce Spolku občanských sdružení Jihozápadního Města.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

„Průchod obchodním centrem bude možný po dobu provozu metra. Počítáme i s časovou rezervou. V případě zájmu o průchod v noci jsme ochotni o tom jednat,“ uvedl Radek Menšík, jednatel OC Lužiny.

Na tomto ústupku občanská sdružení trvají, jinak požádají o zneplatnění povolení k rekonstrukci. „My s developerem jednáme už od počátku, jednáme o všech těch záležitostech, takže to není, že by to zařídila občanská sdružení,“ uvedl mluvčí MČ Praha 13 Samuel Truschka. Zrušení vydaného certifikátu nepřipadá podle mluvčího vůbec v úvahu. Stavebnímu úřadu to ani nepřísluší.