Provozovateli lyžařského vleku byla zrušena pokuta

Bartošovice v Orlických horách – Inspektorát práce zrušil půlmiliónovou pokutu, kterou dal provozovateli lyžařského vleku. Potrestal ho za to, že mu na sjezdovce – slovy kontrolorů nelegálně – pomáhali rodiče. ČT informovala o nesmlouvavém přístupu k drobnému podnikateli před pár měsíci a za zbytečnou tvrdost kritizovala úředníky i Hospodářská komora.

Oba rodiče jsou v důchodu a vážně nemocní. Jan Pavliš je po dvou infarktech a rakovině. Tu má i jeho žena. Podle inspektorů měl Jan Sotona své rodiče zaměstnávat na lyžařském svahu nelegálně. Načerno měli třeba prodávat lístky v pokladně, přestože za to nedostávali peníze. Inspektorát jim proto dal pokutu půl milionu korun. Po půl roce výslechů inspektoři otočili – škoda státu nevznikla a rodina nic platit nemusí.

Josef Roďan z Oblastního inspektorátu práce pro Královéhradecký kraj potvrdil, že nebyla naplněna materiální stránka deliktu. Jan Sotona k tomu říká, že inspekce pochopila, že se jen choval jako člen rodiny. Sotonovým pomáhala také Asociace malých a středních podniků. Poskytla jim zadarmo právníka. Generální ředitelka Asociace malých a středních podniků ČR Eva Svobodová uvedla, že šlo o dobrovolnickou činnost rodičů.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Pokud by rodina pokutu dostala, musela by lyžařský areál zavřít a s podnikáním skončit. Aby se podobné případy neopakovaly, chystá Hospodářská komora s resortem práce a sociálních věcí změny v zákoníku práce. Sám premiér Petr Nečas chce, aby došlo k právním úpravám v potírání švarcsystému.