V Česku hrozí do úterý náledí, na dálnici D5 hromadná nehoda

Praha - Na některých silnicích v Česku se dál vyskytuje náledí, pozor by si měli dát řidiči na vedlejších silnicích na jihu Čech, hlavně na Strakonicku a Prachaticku. Na namrzlé dálnici D5 za Plzní směrem na Rozvadov havarovalo několik aut. Na Náchodsku se na hlavním tahu do Polska převrátil kamion, řidiči museli objížďkou. Další výstrahu, podle které od dnešních 20:00 do úterý 10:00, hrozí v celé ČR náledí, vydal Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ). V noci může při mrznoucím dešti být i ledovka.

Řidiče kamionu záchranáři s těžkými zraněními převezli vrtulníkem do hradecké fakultní nemocnice. Lékaři tam nyní bojují o jeho život, uvedla mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková. Třiadvacetiletý řidič osobního auta Hyundai Getz skončil s lehkým zraněním v náchodské nemocnici. V autě jel sám, alkohol před jízdou nepil. Kamion, který vezl kovové konstrukce do Německa, při havárii přerazil a vyvrátil strom. Jeho kabinu náraz zcela zdemoloval. Oba vozy jely ve směru na Hradec Králové. Příčiny a okolnosti nehody policie vyšetřuje. „Byla mlha a silnice byla mokrá. Namrzlá nebyla,“ řekla Ježková.

Dopravu na D5 zase komplikuje hromadná nehoda. Na 96. kilometru ve směru na Rozvadov
se srazilo devět aut. Dva lidé byli zraněni. Levý pruh je průjezdný.

P. a ch.
Zdroj: ČT24

Pozor by si měli dát řidiči i na Vysočině a na pomezí jižní Moravy a Pardubického kraje. U obce Úsobrno na Blanensku havaroval i sypač. Hůře sjízdné jsou i vozovky na Jihlavsku a Třebíčsku, kde dopravu ráno komplikovala mlha.

Ráno převládalo v republice zataženo. V jihozápadní polovině Čech pršelo, ojediněle déšť namrzal. Teploty se pohybovaly těsně kolem nuly. Meteorologové varují, že silnice mohou klouzat, a to zejména ty menší neposypané. I další noci se ale řidiči nemohou radovat, jelikož teploty budou příznivé pro tvorbu náledí. Měli by být proto v pozoru nejen během platné výstrahy, ale i další dny.

Ledovka včera ve velké části republiky způsobila stovky automobilových havárií a poranění, která lidé utrpěli po pádu na kluzkých chodnících. K nejpostiženějším patřily střední Čechy a Praha.

Vydáno pod