Paškál ze Šumperska se rozzáří v Lurdech

Palonín (Šumpersko) – Už od začátku roku pracuje pětice žen z chráněné dílny v Paloníně na Šumpersku na výrobě velikonočních svící. Takzvané paškály, z nichž některé měří téměř dva metry, zdobí ručně. Originální výrobky poputují především do tuzemských kostelů. O Velikonocích ale svíce z Moravy rozsvítí věřící také v Německu, Anglii a na Slovensku.

Paškály jsou tedy velké svíce z včelího vosku, vyzdobené křesťanskými motivy. Po celý rok jsou v kostele nejdůležitější a nejviditelnější. Vznikají v chráněné dílně v Paloníně na Šumpersku. „V první řadě se musí koupit paškály, vosk. Potom se vyřežou šablonky, podle nich se vosk vyřezává a tím se paškály zdobí,“ uvedla pracovnice chráněné dílny Ivana Krmelová a její kolegyně doplnila: „Je to jako plastelína. Uválím si to, ušoulám lísteček a už jenom přilepím.“

Zdánlivě jednoduchá práce vyžaduje notnou dávku trpělivosti a šikovné prsty. Důležitá je také jejich teplota. „Plátový vosk se vlastně lepí teplotou ruky. A jak máme teplé ruce, tak to buď drží, nebo nedrží,“ směje se Ivana Krmelová.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

V prosinci začali přijímat objednávky. Od ledna pracují naplno a do Velikonoc nazdobí v palonínské dílně na pět set originálních paškálů. „Nejvíc práce je právě před Velikonoci, kdy chystáme paškály do kostelů,“ vysvětluje manažerka chráněné dílny Marcela Klimková. Po zbytek roku pak v dílně vznikají svíce k nejrůznějším slavnostním událostem, jako jsou třeba křty, svatby nebo výročí. Vzory, kterými svíci ozdobí, vymýšlí pracovnice dílny většinou samy nebo v souladu s přáním zákazníka.

Po Velikonocích se pracovnice dílny pustí do zdobení více než metr a půl vysoké svíce pro českou armádu. Vojáci s ní v květnu vyrazí na pouť do Lurd.