Náledí neudeřilo naplno, zato sílí smog

Praha – Dopoledne platila výstraha meteorologů na náledí. Ve většině regionů ale nakonec byli řidiči a chodci ráno v bezpečí – teploty byly nad nulou, silnice bez problémů sjízdné. Horší je ovšem stav ovzduší – plní ho polétavý prach, už v celém Moravskoslezském kraji je vyhlášena smogová situace. O mnoho lepší to není ani v dalších moravských krajích.

Smogovou situaci v Moravskoslezském kraji vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav postupně od noci z neděle na pondělí, nyní už platí pro celý region. Znamená to, že je dlouhodobě na většině měřicích stanic v celodenním průměru alespoň dvojnásobně překročena limitní hodinová koncentrace částic polétavého prachu v ovzduší (50 mikrogramů na metr krychlový). Nejprašněji je v Bohumíně (151 mikrogramů v metru krychlovém) a Ostravě (až 134 mikrogramů na stanici v Zábřehu). Mnoho prachu létá ve vzduchu i v dalších regionech. V Uherském Hradišti je jeho koncentrace 79 mikrogramů na metr krychlový, ve Zlíně 72 mikrogramů, v Prostějově dokonce čtyřiadvacetihodinový průměr hodinových měření ráno překračoval 100 mikrogramů v metru krychlovém, později klesl těsně pod tuto hodnotu. Zde však už ráno meteorologové hodnotili aktuální situaci jako „dobrou“. Naopak v Moravskoslezském kraji neočekávají významné zlepšení imisní situace.

Náledí, které očekávali meteorologové v Čechách, se nakonec ráno na silnicích většinou neobjevilo. Je ale řada výjimek. Na namrzající silnice upozorňovali jejich jihočeští správci, vyskytlo se také na některých místech na Vysočině. Na Třebíčsku upozorňují silničáři na zmrzlý sníh na vedlejších komunikacích, který ovšem posypali.

I bez náledí došlo k vážné nehodě, která poznamenala provoz v Plzeňském kraji. Na státní silnici z Klatov na Horažďovice havarovala cisterna, hasiči ji potom celé dopoledne vyprošťovali, silnice byla uzavřena.