Auto s kyselinou havarovalo, stoupal z něho nazelenalý dým

Mířkov (Domažlicko) – Vůz, který vezl kyselinu, havaroval u Mířkova na Domažlicku. Část nádob, ve kterých nebezpečné látky byly, se při nehodě rozbila, z automobilu potom začal stoupat nazelenalý dým. Řidičku auta kyselina poleptala. Podle hasičů byla v nádobách kyselina sírová, dusičná a mléčná, hydroxid draselný a další nebezpečné látky.

Na první pohled běžná nehoda fabie na silnici II. třídy z Horšovského Týna do Boru měla málo vídané následky. Ve voze totiž byl náklad kyseliny a dalších látek v barelech a skleněných láhvích. Část z nich se při nárazu rozbila. „Z vozidla unikaly nazelenalé páry nebezpečných látek. Hasiči zasahovali v ochranných oblecích a na místě jsou pracovníci chemické laboratoře z Třemošné,“ přiblížila mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Osmatřicetiletou řidičku kyselina poleptala, žena utrpěla vážná zranění. Záchranáři ji transportovali vrtulníkem na popáleninové centrum pražské vinohradské nemocnice. „Žena byla aktuálně přeložena z popáleninového centra na kliniku anesteziologie a resuscitace. Její stav je nadále velmi vážný a v těchto chvílích stále není stabilizovaná,“ řekl mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Příčina nehody není podle policistů nijak neobvyklá – řidička firemní vůz nezvládla. „Z dosavadního šetření vyplývá, že nepřizpůsobila rychlost stavu vozovky, dostala smyk, vylétla do protisměru a skončila v příkopu,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Pokuty za znečištění životního prostředí se žena zřejmě nemusí obávat. „Uniklo to z 90 procent do prostoru vozidla, jen minimální množství se dostalo do příkopu. Vzhledem k tomu, že tam byla velká halda sněhu, podařilo se to zneutralizovat. Ke škodám na životním prostředí nedošlo, protože půda je promrzlá, nestačilo se to ani vsáknout,“ uvedl Milan Nový z odboru životního prostředí v Horšovském Týně.