Radní z StB rezignoval, jihočeská koalice pokračuje

České Budějovice - Komunistický krajský radní Václav Kučera rezignoval na svou funkci. Oznámil to po smírčím jednání ČSSD a KSČM. Koalice obou stran v Jihočeském kraji tak může trvat dál. Na Kučerovo místo radního pro rozvoj venkova a zemědělství komunisté hejtmanovi navrhli Hanu Rodinovou (nestr. za KSČM). Sociální demokraté požadovali Kučerovo odstoupení kvůli tomu, že byl před rokem 1989 rezidentem Státní bezpečnosti (StB).

Radní se rozhodl odstoupit i přesto, že ho krajský výbor KSČM minulý týden podpořil, protože nebyl porušen tzv. lustrační zákon. „Rozhodl jsem se přes odpor našeho zastupitelského klubu, že odstoupím k 1. březnu z funkce radního proto, abych nenarušil další chod koaliční smlouvy a umožnil nadále vládnout levicovým stranám v kraji,“ uvedl Kučera. Funkci šéfa zastupitelského klubu si ponechá, zůstává také nadále starostou Horní Stropnice. KSČM podle šéfa jihočeských komunistů Petra Braného jeho rozhodnutí respektuje.

Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) přístup koaličního partnera, a obzvláště Kučery, ocenil. „Od začátku jsme byli vedeni upřímnou snahou, abychom tento problém vyřešili v zájmu pokračování fungující levicové koalice v jižních Čechách,“ řekl. Personální návrhy na doplnění krajské rady předloží vedení kraje zastupitelstvu 7. března. „Pokračování stávající koalice nic nebrání,“ dodal Zimola.

Kučera, který je starostou v Horní Stropnici na Českobudějovicku, tam před rokem 1989 pracoval jako velitel pohraniční stráže. Hejtman Zimola už dříve uvedl, že o Kučerově spolupráci s StB nevěděl a KSČM jej o tom neinformovala.

Komunisté získali po volbách v jedenáctičlenné radě Jihočeského kraje tři křesla. Proti spolupráci ČSSD s KSČM protestuje od listopadu loňského roku řada lidí. Nevole podpořená několika demonstracemi se nejprve zvedla hlavně kvůli tomu, že radní pro školství se stala členka KSČM. Baborová ale na začátku února kvůli zdravotním problémům rezignovala. Komunisté na tuto funkci navrhli Tomeše Vytisku, na jeho místo neuvolněného radního pak Alenu Nohavovou.