Odvolejte Sloupa, žádají karlovarští studenti hejtmana

Karlovy Vary - Studenti z Karlovarského kraje v otevřeném dopise vyzvali hejtmana Josefa Novotného, aby odvolal komunistického radního pro školství Václava Sloupa. Hejtman se podle nich vyhýbá odpovědnosti. Komunisté výměnu svého náměstka dál odmítají. Na zastupitelstvu se ho už dvakrát pokusila svrhnout i opozice, zatím neúspěšně.

Náměstek hejtmana Václav Sloup působil jako politruk u pohraniční stráže. Podle studentů je nepřípustné, aby vedl krajské školství. Hejtmanovi vyčítají, že ani po pěti měsících protestů aktivně nezasáhl. „Je to přístup 'ruce pryč od toho', ale hejtman je hejtman, takže si myslím, že by k tomu měl zaujmout jasný postoj,“ konstatuje zástupce protestujících studentů Filip Harzer.

Studenti se v otevřeném dopise pozastavují nad postojem celé krajské sociální demokracie. „Není v zájmu veřejnosti, aby sociální demokracie pro pohodlnost koalice s KSČM umožňovala obsazení důležitých exekutivních funkcí v krajích neostalinisty z komunistických řad,“ píše se v dopise.

Václav Sloup (KSČM)
Zdroj: ČT24

Proti náměstku Sloupovi se v Karlovarském kraji krátce po volbách zvedla vlna kritiky. Lidé podepisovali petice, demonstrovali na náměstí a protestovali na jednání krajského zastupitelstva. Hejtman se ale brání, že do rozhodnutí komunistů zasahovat nemůže. „Byl bych opravdu rád, kdyby KSČM začala tuhle otázku řešit,“ poznamenal Novotný.

Podle hejtmana komunisté odmítají Sloupa odvolat nebo přesunout na jiný odbor. „Vycházíme z toho, že jsme legálně uspěli ve volbách,“ říká hejtmanův náměstek Jaroslav Borka (KSČM). Ani Václav Sloup ustoupit nehodlá. „Nemám se za co stydět, proto nemíním odstoupit,“ prohlásil.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)