Třeboňské lázně propouštějí, chybí jim hosté

Třeboň - Lázně v Třeboni rozdaly výpověď téměř čtyřem desítkám zaměstnanců. Hlavním důvodem je úbytek hostů na poukazy pojišťoven. Přijíždí jich méně především kvůli novému indikačnímu seznamu, který omezil financování lázeňské péče pojišťovnami. Podobné problémy řeší i ostatní lázeňská města v republice. Do Senátu teď míří petice za záchranu českého lázeňství se 17 tisíci podpisy.

Počet klentů pojišťoven klesl v lázních výrazně, o téměř 60 procent. I proto Třeboň přijímá úsporná opatření, aby situaci zvládla. Dnes dostalo výpověď celkem třicet šest lidí. „Výpovědi z organizačních důvodů se netýkají zdravotnického personálu, ale především technického úseku a údržby. V současnosti realizovaná úsporná opatření nebudou mít vliv na chod lázní nebo na péči o klienty,“ uvedla mluvčí lázní Jitka Bednářová.

Radnice přitom lázně loni opravila, náklady přesáhly 150 milionů korun. „Třeboňské lázně určtě budou schopny se vyrovnat s poklesem klientely, ale bohužel to bude nějaký čas trvat,“ konstatoval starosta města Jiří Houdek (KDU-ČSL). Žádné další propouštění se ale zatím neplánuje.

V Česku je šestatřicet lázeňských míst a většina z nich se potýká s podobnými problémy. Proto jejich zástupci sepsali petici za záchranu svého oboru, podepsalo ji 17 tisíc lidí. Za dva týdny ji bude projednávat senát a míří také na ministerstvo zdravotnictví.