Kdo zaplatí dvě miliardy za chybné projekty?

Rumburk - Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček žádá, aby se na zaplacení téměř dvoumiliardové sankce od Evropské unie za chybné projekty podílel stát. Pravidla pro dělení peněz podle něj nastavili státní úředníci, a ti je také měli kontrolovat. Některé projekty, které byly označeny za chybné, jsou navíc podle kraje v pořádku.

Problém se týká například zrekonstruovaného gymnázia v Rumburku. Studenti se v novém učí už druhý rok. Teprve teď se ale mluví o tom, že by kraj měl z 52 milionů, které přestavba stála, víc než 48 vrátit. Problém byla umyvadla. Nová umyvadla jsou kulatá, a ne hranatá, jak měla správně být. Právě změny proti původnímu projektu byly podle kontrolorů hlavním pochybením. Nepomohlo, že rekonstrukce gymnázia nakonec stála o deset milionů korun méně, než měla. 

„Vytkli nám to, že jsme nepostupovali podle zásad a pokynů, které v té době ještě neexistovaly,“ uvedla Zuzana Kadlecová z Krajského úřadu Ústí nad Labem. 

Hejtman Ústeckého kraje připouští, že ne všechny projekty, za které je kraj trestán, byly jako ten rumburský. Za ty podvodné, jako je třeba předražený ústecký park, by ale měli nést odpovědnost konkrétní viníci. „Není možné tady v Ústeckém kraji trestat 835 tisíc občanů,“ uvedl Bubeníček. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí se ale brání. „Nejsme příliš ochotni, aby stát platit za chyby těch krajů, kde bylo často až kriminální jednání,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Ústecký kraj se ale dohody se státem o úhradě sankcí nevzdává. Placení půl na půl, považuje za spravedlivou dělbu.