Karlovarský hejtman vytáhl proti Sloupovi

Karlovy Vary – Ve své radě už nechce mít hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) bývalého zástupce velitele pro věci politické Pohraniční stráže Václava Sloupa (KSČM). V reakci na studentskou petici Novotný komunisty vyzval, aby přehodnotili svůj postoj ke Sloupovu setrvání ve funkci radního pro školství. Nestane-li se tak do pátku, obrátí se hejtman na krajské vedení sociálních demokratů. Představitelé KSČM však budou o krajském radním pro školství jednat pouze, pokud to někdo na jednání jejich vedení navrhne. Že by se kvůli Sloupovi rozpadla koalice, nepředpokládají.

Skupina studentů předala hejtmanu Josefu Novotnému otevřený dopis, ve kterém ho kritizovala za to, že proti působení Václava Sloupa ve funkci radního pro školství aktivně nezasáhl, ačkoli v kraji došlo již k několika demonstracím. „Je to přístup 'ruce pryč od toho', ale hejtman je hejtman, takže si myslím, že by k tomu měl zaujmout jasný postoj,“ vyzval Novotného zástupce studentů Filip Harzer.

Hejtman se poté, co dopis dostal, skutečně obrátil na vedení KSČM a vyzval je, aby přehodnotili Sloupovo další působení ve funkci školského radního. „Osobně považuji působení JUDr. Sloupa na pozici náměstka hejtmana pro školství za nepřijatelné, jednak vzhledem k jeho problematické minulosti, ale také proto, že každé jeho i sebelepší rozhodnutí ve školství bude a priori vnímáno negativně a bude zpolitizováno,“ přiznal Josef Novotný. Předpokládá, že kdyby ve funkci nebyl muž, který v minulosti dohlížel na politické smýšlení pohraničníků, protesty by ustaly.

Václav Sloup (KSČM)
Zdroj: ČT24

Komunisté ale již dříve hejtmanovi řekli, že se Václava Sloupa nechystají vyměnit. Krajské vedení strany o něm bude jednat pouze v případě, že to někdo navrhne, řekl krajský předseda KSČM Josef Murčo. Podle něj není vyloučena žádná varianta řešení, bude ale záležet na koaličním jednání. Nepředpokládá přitom, že by se koalice kvůli Sloupovi rozpadla. Připomněl, že pokud by z ní chtěla ČSSD vystoupit, musela by se na nové radě dohodnout s opozicí. „Ta jasně dala najevo, že by byla proti tomu, aby nějaká strana měla v radě většinu. Logicky by pak většinu v radě měli zástupci stran dnešní opozice,“ doplnil Murčo.

Odvolání Václava Sloupa na minulých jednáních krajského zastupitelstva už dvakrát navrhla opozice, neuspěla však. Sám školský radní je přesvědčen, že jeho práce u Pohraniční stráže je uzavřenou kapitolou. „Nevím o tom, že bych spáchal jakýkoliv zločin nebo trestný čin, že by za mnou stáli nějací kostlivci. Každý z nás máme nějakou minulost,“ řekl v prosinci zastupitelům.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)