Obnovou zrušených buněk ODS v Praze pověřeni Zajíček a Grulich

Praha - Obnovu zrušeného oblastního sdružení ODS v Praze 4 bude mít na starosti místopředseda pražské ODS Zdeněk Zajíček. Rozhodla o tom regionální rada ODS v Praze. Původně se uvažovalo o poslanci Marku Bendovi. Garantem pro Prahu 12 bude senátor Tomáš Grulich, kterého tím už ve čtvrtek pověřila výkonná rada ODS.

Členy nových sdružení by se měli stát jen lidé, kteří mají v městské části trvalé bydliště. „To považujeme za první základní krok k očištění sdružení od něčeho, co není v souladu s naší představou o demokratických principech,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda. Sdružení by měla vzniknout co nejrychleji, výkonná rada stanovila, že by se tak mělo stát do tří měsíců. Pověření garanti vypracují návrh dalšího postupu, který bude muset podle Svobody schválit celostátní výkonná rada.

„Výsledek dopadl, jak jsem očekával,“ řekl po skončení regionální rady Pavel Caldr, který do čtvrtka vedl ODS v Praze 4. Podle něj regionální rada zamítla jeho návrh, aby byla zřízena komise, která by se prověřením minulosti zrušených sdružení zabývala. „Nadále se budeme bránit. Většina pracujících členů ODS skončila na ulici. Rádi bychom pokračovali v ODS, otázkou je, kdo a za jakých podmínek bude lustrován a bude mu umožněno, aby do strany opětovně vstoupil,“ uvedl Caldr. Podle něj tím, že se budou organizace obnovovat „shora“, bude potlačen princip demokracie.

Zrušení dvou stranických buněk znamenalo posílení vlivu předsedy pražské ODS Svobody. O zrušení oblastních organizací v Praze 4 a 12, stejně jako středočeské oblastní organizace Praha-západ, rozhodla výkonná rada ve čtvrtek. Zástupci zrušených organizací s rozhodnutím výkonné rady nesouhlasí a chtějí se proti němu bránit. Vadí jim rovněž, že o návrhu nebyli předem informováni. Rozhodnutí označili za spiknutí neúspěšných a odplatu za kritiku šéfa strany a premiéra Petra Nečase, jehož dlouhodobým podporovatelem je také primátor Svoboda.