Plzeňský kraj vypíše soutěž na půlmiliardový úvěr

Plzeň - Plzeňskému kraji hrozí, že se poprvé za dvanáctiletou historii zadluží. Kraj, který dosud jako jediný nemá žádné dluhy, vypíše veřejnou zakázku na půlmiliardový revolvingový úvěr (krátkodobá půjčka s možností obnovování). Kromě toho zastupitelé schválili i možnost využití kontokorentního úvěru až do výše půl miliardy korun. Úvěr je podle hejtmana Milana Chovance (ČSSD) pojistkou pro případ, že se zpozdí příjem dotací a kraj bude potřebovat peníze. Opoziční ODS rozhodnutí ostře kritizuje jako netransparentní. Nesouhlasí s tím, aby si kraj bral úvěr bez přesného konkrétního odůvodnění, na co se peníze použijí.

Hejtmanství má už delší dobu otevřený revolvingový úvěr na 300 milionů korun, nikdy z něj ale nečerpalo. Smlouva končí 30. června. Kvůli soutěži a možnému odvolání se výběr banky může protáhnout až za polovinu roku, a proto hejtmanův ekonomický náměstek Václav Šlajs (ČSSD) navrhl ještě možnost využití kontokorentního úvěru. Ten by měl zaniknout po ukončení soutěže na revolvingový úvěr.

Chovanec: Je to pojistka, kdybychom se dostali do minusu

Šlajs řekl, že ke konci února měl kraj na svých účtech k dispozici 519 milionů korun, v létě by se ale mohl dostat do přechodných finančních potíží kvůli problematickému výběru daní a také kvůli výdajům na předfinancování projektů podpořených EU. „Kdybychom se v období letních měsíců krátkodobě dostali do minusu, chceme mít jistotu, že máme možnost výpadky pokrýt,“ řekl Šlajs. Úvěr je podle hejtmana Milana Chovance (ČSSD) pojistkou pro případ, že se například zpozdí vratky z dotací EU, s nimiž rozpočet počítá, a kraj bude peníze potřebovat na provoz a na faktury. 

Pospíšil: ČSSD vyčerpala veškeré rezervy kraje, které v pokladně byly

Poslanec Jiří Pospíšil z opoziční ODS ale tvrdí, že vedení kraje vyčerpalo už více než miliardu dříve vytvořených rezerv a do budoucna nenabízí žádné řešení na zlepšení finanční situace. „Sociální demokraté vyčerpali veškeré rezervy kraje, které v rámci krajské pokladny byly,“ uvedl. Kraj by měl podle něj šetřit, ne se zadlužovat. Pospíšil je přesvědčen, že případné přijetí úvěru je odůvodnitelné jen konkrétní investiční akcí ve veřejném zájmu.  

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

„Tady se půjčují peníze bez toho, že by bylo zřejmé, na co konkrétně se půjčují. Není tady žádný konkrétní cíl a většina těch peněz půjde do spotřeby, na platy zaměstnanců, do spotřeby krajské samosprávy. Jen malá část půjde, možná, na určité nijak nespecifikované projekty,“ řekl.  

Chovanec na schválení revolvingového úvěru nevidí nic zvláštního. „Ten úvěr tady byl roky a nikdy se z něj nečerpalo,“ uvedl. Pokud by kraj nakonec úvěr čerpal, byl by krátkodobý a hejtmanství by ho splácelo obratem, až by mu přišly z EU dotace za realizované projekty, slíbil. „Do konce roku splacený být musí,“ dodal.  Šlajs upozornil, že Plzeňský kraj je jediný ze 14 krajů, který nemá dluhy. Dluhy ostatních krajů se podle něj podle posledních dostupných informací pohybují od 127 milionů korun po tři i více miliard korun.