Prodejci drog na folmavských tržnicích mají nové sousedy – policisty

Folmava (Domažlicko) – Boj proti drogám v česko-německém pohraničí dále zesiluje. Policie počátkem roku otevřela novou stanici ve Folmavě na Domažlicku, její zaměstnanci mají detailně dohlížet na folmavské tržnice, které jsou považovány za oblast s největším výskytem drog v Plzeňském kraji. Za dva měsíce provozu již policisté zadrželi zhruba patnáct narkomanů a také dvě auta ukradená v Německu.

Během minulého roku zadrželi policisté v tržnicích ve Folmavě na 450 lidí, kteří se pokoušeli koupit drogy, v předchozích letech to bylo ještě více. „Drogy si u překupníků objednávají přes mobil, často jen textovou zprávou,“ přiblížil velitel policejní stanice v německém Brodu nad Lesy (Furth im Wald) Manfred Brückl. Němečtí narkomané podle něj jezdí za hranice proto, že zde seženou drogy mnohem levněji – gram pervitinu stojí podle Brückla v Německu 60 eur, v Česku 30 eur. Nakupují je proto nejenom jejich koncoví uživatelé, ale i překupníci.

Šéf domažlického územního odboru policie Lubomír Martinec upozornil, že německé poptávce se trhovci rychle přizpůsobili. Zatímco dříve podle něj prodávali především padělky značkových věcí, dnes se přeorientovali právě na drogy.

Na Folmavě proto počátkem roku ožila bývalá celnice. Policie v ní otevřela novou stanici s deseti policisty, kteří budou dohlížet především na místní tržnice. „Jsou zde i policisté z odboru cizinecké policie a psovodi,“ zdůraznil krajský policejní ředitel Jaromír Kníže. „Hlavním úkolem je být venku, na silnici, na tržnicích. Už tím, že jsme vidět, působíme preventivně,“ dodal vedoucí stanice Petr Šmíd.

Přítomnost narkomanů nevadí pouze policistům, nespokojeni jsou také místní obyvatelé. „V prostorách naší vesnice i za ní si tyto drogy píchají a je tu výskyt kontaminovaných stříkaček,“ poukázal starosta České Kubice, pod kterou spadá Horní a Dolní Folmava, Vladimír Koranda. Právě Česká Kubice bývalou celnici vlastní, zrekonstruovala ji a nyní budovu policii pronajala za korunu ročně.

David Havlena o policejní stanici na Folmavě (zdroj: ČT24)