Venku pobíhali popálení lidé, vzpomíná oceněný lékař

Ostrava - Moravskoslezský kraj dnes ocenil pět lidí, kteří zasahovali při tragédii ve Frenštátě pod Radhoštěm. V neděli 17. února tam zemřelo šest lidí a jedenáct jich bylo zraněno. Odměnu deset tisíc kourn dostali tři hasiči, policista a lékař záchranné služby. Někteří z nich dosud nejsou schopni o tom, co prožili, mluvit.

Jako první na místo přijel se svou jednotkou osmatřicetiletý dobrovolný hasič Martin Horák. „Levá strana baráku už hořela. Venku byla obrovská panika. Lidé křičeli, že uvnitř zůstaly děti. Proto jsme šli hned dovnitř,“ podotkl.

„Chtěli jsme je najít,“ upřesnil Horák. Začaly se ale ozývat další výbuchy, a velitel je proto odvolal. Jedna z explozí zranila Horákova kolegu Jana Cvernu, který skončil v nemocnici. Dodnes trpí posttraumatickým stresem a nechce o své zkušenosti hovořit. I on byl mezi oceněnými.

Horák: „Strach o sebe jsme neměli, mysleli jsme jen na záchranu dětí.“

„Část jednotky evakuovala obyvatele z pravé části domu pomocí žebříku. Druhá se pokoušela dostat dovnitř. Moc daleko se ale dojít nedalo. Byl tam velký žár. Navíc pak i výbuchy. Proto nás velitel odvolal,“ uvedl. Nic takového za svou dvacetiletou praxi nezažil. „Byla to katastrofa. Nebyl to obyčejný bytový požár, na který jsme připravení a zvyklí. Hrozné bylo to, že tam byly děti. Mysleli jsme jen na jejich záchranu. Strach o vlastní životy jsme neměli,“ řekl.

Ocenění pro záchranáře
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Blabla: „Venku pobíhali popálení lidé, další stáli v oknech a volali o pomoc.“

Lékař a ředitel odboru Zdravotnické záchranné služby v Novém Jičíně Petr Blabla to měl k místu neštěstí kousek. Bydlí od něj jen šest set metrů. Tu noc jej probudila velká rána. „Nejprve jsem si myslel, že ze střechy spadla hromada sněhu,“ řekl. Později, když jej kolegové povolali do služby, pochopil, že jde o něco mnohem vážnějšího. Na místě pomáhal řídit záchranné práce a ošetřování zraněných. „Venku pobíhali popálení a intoxikovaní lidé. V oknech stáli další, volali o pomoc,“ řekl. Podle něj to byl hodně složitý zásah. „Kromě popálených lidí jsme měli v péči i těžce otřeseného muže, který se zhroutil, když se mu nepodařilo zachránit děti,“ uvedl.

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák už dříve prohlásil, že záchranáři odvedli vynikající práci. Oceněné vybrali jejich velitelé.

Výbuchy a požár, který po nich v domě vypukl, nepřežilo šest lidí, dalších jedenáct utrpělo zranění. Policie z činu podezřívá sedmapadesátiletého obyvatele domu, který je jedním z mrtvých. Osudného dne se měl z domu kvůli dluhům vystěhovat.