Liberec neprodá letiště – nikdo ho nechce

Liberec – Neslavně skončil pokus liberecké radnice prodat letiště. Město nedostalo ani jednu nabídku. Pro zadlužený Liberec je to špatná zpráva, se 106 miliony z prodeje letiště počítá letošní rozpočet, takto je však nezíská. Vedení města přiznalo, že je situace kritická a chystá se v rozpočtu škrtat.

Letiště je pro současné liberecké vedení nechtěným dítětem. Jeho údržba stojí 300 tisíc ročně, je přitom použitelné pouze pro menší letadla a výhradně ve dne. Město se je pokusilo prodat již několikrát, ale nikdy neuspělo.

Poslední neúspěšný pokus o prodej libereckého letiště znamená, že v letošním rozpočtu bude chybět 106 milionů korun. Nebude proto na některé výdaje – primátorský náměstek pro finance prý už ví, jak situaci vyřeší, podrobnosti ale zatím říct nechce. „Nemůžu konkrétně říct nic, abych nevyplašil některou skupinu obyvatel. Není jednoduché řešení,“ uvedl náměstek Jiří Šolc (LO). Připustil přitom, že další škrty sníží standard města.

Postup radnice se nelíbí opozici – ani jedné její části. ODS se zlobí proto, že radnice prý začíná uvažovat o dalších úsporách příliš pozdě, měla tak činit už dříve. Jedinou cestou přitom podle zastupitelů je znovu snížit už tak pokrácené dotace příspěvkovým organizacím a propustit některé úředníky. „Jsou to nepopulární opatření a je k nim potřeba politická odvaha, ale je to nezbytné,“ řekl zastupitel Tomáš Hampl (ODS) s tím, že se blíží krach.

Lucie Pokorná o prodeji libereckého letiště (zdroj: ČT24)

Další část opozice ze Změny pro Liberec kritizuje především samotné jádro posledního problému – snahu prodat letiště. Strana dokonce shání podpisy pro referendum, kterým chce zastavit prodej městského majetku. Podle zastupitelky Zuzany Tachovské (ZpL) je zatím na petici 3 600 podpisů, potřeba je 8 100. „Tím pádem, že se nepřihlásil žádný zájemce, nejsme v takovém časovém presu,“ sdělila Tachovská.

Liberecká radnice ovšem chce prodávat i jiný majetek – zejména technické služby. Také v jejich případě počítá se stomilionovým výnosem.