Zdravotnická škola nabízí práci v Německu

Frýdek-Místek – Za studiem i za prací do Německa. Takovou příležitost má pro své studenty Střední zdravotnická škola ve Frýdku-Místku. Díky mezinárodní spolupráci se školami v Dolním Sasku tam své žáky může posílat na stáže. Německým podmínkám také přizpůsobila výuku.

Získat dobře placené místo v Německu. Studenti Střední zdravotnické školy ve Frýdku-Místku teď mají jedinečnou příležitost starat se v Dolním Sasku o starší lidi v domovech pro seniory a v hospicích. „Je to můj sen pracovat v Německu, takže se toho určitě chopím,“ tvrdí studentka SZŠ Frýdek-Místek Marie Pavelková a její spolužačka Karolína Veselovská doplnila: „Konečně uvidím, co v tom Německu je. Hodně se o tom mluví. Určitě se budu snažit, abych se tam dostala.“

Není divu. Plat zdravotnických asistentů se v Česku pohybuje okolo 18 tisíc korun měsíčně, zatímco v Německu dostanou jednou tolik. „Ve střední a východní Evropě je hodně nezaměstnaných, proto je můžeme přitáhnout na trh práce k nám,“ myslí si koordinátor pro odborné praxe žáků Detlef Pohl z Wilhelmshavenu.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Aby byli studenti co nejlépe připraveni, rozšířila pro ně škola od loňska výuku německého jazyka. A motivace ke studiu je velká, na stáž do Německa se dostanou jen ti nejlepší. „Pokud by měli možnost se tam uplatnit i na trhu práce, získat tam zkušenosti a potom je aplikovat, když se vrátí zpátky do České republiky, bude to ku prospěchu oběma stranám,“ je přesvědčená ředitelka Střední zdravotnické školy Frýdek-Místek Ludmila Pavlátová.

Pokud se však studenti v Německu uchytí, je otázkou, zda se budou chtít vracet zpátky domů. Dvojnásobný plat je přece jen velké lákadlo.