Na Blanensku zmizela dvacítka dopravních značek. Ve výkupech je o ně zájem

Blanensko - V minulých týdnech zmizela na Blanensku asi dvacítka dopravních značek. Pro silničáře to znamená nemalé výdaje na pořízení značek nových. Jedna dopravní značka může stát až 1 500 korun. Policisté hlavně varují, že podobné krádeže mohou způsobit i nebezpečné dopravní situace. Krádež dopravní značky přesto zůstává jen přestupkem.

„Byly odstraněny také dopravní značky, které jsou na začátku obcí. Řidiči netuší, že vjíždí do obce, a projíždí jí rychlostí devadesáti kilometrů v hodině,“ uvedla mluvčí blanenské policie Iva Šebková. Asi kilometr před obcí Sloup na Blanensku se řidiči zase nedozvědí, zda jsou na hlavní, nebo vedlejší silnici.

Důvody pro krádež dopravní značky jsou většinou dva: buď jde o sběratelskou recesi, nebo si zloděj snaží prodejem značky ve sběrném dvoře vylepšit své příjmy. „Značky mám od kamarádů, některé jsou z mé bývalé podnikatelské činnosti,“ tvrdí Roman Schröder, který má různými cedulemi ozdobený plot. Připouští ale, že některé z nich našel pohozené ve škarpě.

Česká televize zkoušela prodat do sběrného dvora dopravní značku hned dvakrát. V obou případech uspěla, ačkoliv je podobný výkup zakázaný. V prvním sběrném dvoře byl náš figurant ujištěn, že „problém s bengama nebude“. U druhého prodejce nám bylo doporučeno přijít až ve večerních hodinách. Výkup značky ale dotyčný neodmítl. Pokud někdo dopravní značku vykoupí, dopouští se tzv. podílnictví. Protože je ale škoda nižní než pět tisíc korun, čin se řeší jako přestupek.

Ročně evidují silničáři po celé republice stovky případů ukradených značek. Situace je ale lepší, než bývala před dvaceti lety. Tehdy se hliníkové značky kradly ve velkém, o ty pozinkované už není takový zájem. „Stává se nám, že se ztrácí pouze ty sloupky. Je to ocelová pozinkovaná trubka. Značku pak někdy zahodí poblíž místa krádeže,“ popsal Miloš Bažant z jihomoravské Správy a údržby silnic. Podle něj je možné, že zloději kradou sloupky na plot. Častěji než krádež ale silničáři řeší spíše značky zničené nebo posprejované.

Na Blanensku se rozmohly krádeže dopravních značek (zdroj: ČT24)