Státní lesy podle Bendla špatně pečují o Křivoklátsko

Křivoklát - Státní lesy si vysloužily kritiku od ministra zemědělství Petra Bendla. Podle něj se špatně starají o Křivoklátsko. Práci podniku proto ministr nechá zkontrolovat, prověří ji samy Lesy České republiky. Kritika se přitom dotýká i tamních myslivců. Podle jejich slov souvisí s plány na vyhlášení národního parku.

Tam, kde už dávno měly být statné stromy, rostou podle Petra Bendla bonsaje. Několikaleté porosty na mnoha místech neslibují kvalitní dřevo. Dalším problémem je podle ministra přemnožená zvěř, která poškozuje lesní porosty. „To, co jsem tam viděl, nesvědčí o péči řádného hospodáře, a proto chci, aby vedení Lesů ČR prověřilo, jestli péče o les je opravdu taková, jaká o státní majetek má být,“ uvedl.

Stav zvěře podle ministra volá po regulaci. Oslovení nájemci honiteb to odmítají. Tvrdí, že kritika souvisí s jejich protesty proti plánovanému vzniku Národního parku Křivoklátsko. Před kamerou vystoupit nechtějí.

Naopak podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha problémy existují. „Není ani tak zanedbaná péče o les, jako nezvládnuté řízení myslivosti v tom smyslu, že od uživatelů honiteb není vyžadováno řádné plnění zákona,“ říká. Právě lesy v okolí Křivoklátu jsou hlavním důvodem pro vyhlášení národního parku. Návrh zákona by měl jít do vlády za několik měsíců.

Státní lesy podle Bendla špatně pečují o Křivoklátsko (zdroj: ČT24)
Vydáno pod