Ve vzduchu už visí jaro, na horách se lyžuje dál

Pec pod Sněžkou - O víkendu skončí na horách hlavní lyžařská sezona. Areály v Krkonoších čekají poslední velký nápor lyžařů. Při aktuálním počasí slibují ideální podmínky. Fronty u vleků přitom opadly a po dvou beznadějně vyprodaných měsících už zase není problém sehnat na horách ubytování. Lyžovat se ale bude dál, nejméně do poloviny dubna. Menší areály od příštího týdne omezí provoz a pojedou hlavně o víkendech, ve velkých střediscích se bude ještě nejméně do poloviny dubna lyžovat naplno.

Podmínky v Krkonoších i Jizerských horách jsou ideální

V lyžařských areálech Libereckého kraje jsou k lyžování ideální podmínky, o víkendu má být navíc slunečno. Některá střediska již zlevnila, za ceny vedlejší sezony se od tohoto týdne lyžuje na Ještědu. „Lidí už není tolik, je vidět, že končí jarní prázdniny,“ uvedl ředitel areálu na Ještědu Jan Svatoš. Na nižší jízdné láká od pondělí také Jabloneček nebo Vysoké nad Jizerou, od soboty zlevní i ve Vítkovicích v Krkonoších. O sedm procent snížili ceny denních jízdenek také v Harrachově, ceny tam stejným tempem budou klesat i v dalších týdnech. Většina ostatních středisek v Jizerských horách a západní části Krkonoš zlevní od příštího týdne.   

Na sjezdovkách ve větších střediscích leží minimálně 30 centimetrů zmrzlého nebo prachového sněhu, více než metr sněhu mají stále v Harrachově a Rokytnici nad Jizerou v západní části Krkonoš. „Podmínky jsou výborné, sjezdovky jsou tvrdé, navrchu je trochu prašanu,“ uvedl ředitel areálu v Rokytnici Jiří Krtička.

A nestěžují si ani areály ve východní části Krkonoš, například na Černé hoře napadlo v noci na středu zhruba sedm centimetrů prachového sněhu. „Sněhové podmínky jsou výborné. Dá se říci, že ačkoliv je polovina března, tak jsou podmínky pro lyžování stejné jako v lednu či v únoru. Kdo má ještě chuť si v březnu výborně zalyžovat, tak ať neváhá,“ řekl Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora - Pec.

V šumavských skiareálech připadl sníh, lyžaři se radují

V šumavských skiareálech na jihu Čech připadl sníh, panují v nich ideální podmínky pro zimní sporty. Až do 1. dubna se bude lyžovat se slevami. Na závěr sezony je připravena řada zábavních akcí, třeba karneval na lyžích. O víkendu připravili řadu zábavních akcí. O Velikonocích se bude lyžovat za 20 korun, poběží se také závod po Stezce korunami stromů.

Jedny z nejlepších podmínek letošní zimy panují na Lipně. Na sjezdovkách leží až 90 centimetrů sněhu, lyžuje se bez front na čerstvém prašanu, který připadl ze středy na čtvrtek, sjezdovky jsou vzhledem k mrazům skvěle upravené, už týden platí mimosezonní ceny. „To tu dlouho nebylo, abychom měli v tento čas téměř metr sněhu na sjezdovkách a tratě upravené jako v hlavní sezoně. To vše si lyžaři mohou užít za mimosezonní ceny a bez front,“ řekl mluvčí areálu Jiří Falout.

Ladovská zima v polovině března je i na druhé straně Šumavy. „Čerstvý prašan na sjezdovkách a teploty pod bodem mrazu vytvořily na rakouském Hochfichtu podmínky, jaké tam v polovině března dlouho nepamatují. Upraveno je 21 kilometrů sjezdovek, na kterých leží 65 až 125 centimetrů sněhu,“ řekl Martin Řezáč z Lipna Marketing. V běžeckém areálu na Schönebenu jsou stále upravovány tratě, ve volném terénu tam leží 40 centimetrů sněhu. Celkem je projeto 63 kilometrů pro klasický styl i bruslení.

Krušné hory lákají sjezdaře i běžkaře

Lyžařské areály v Krušných horách nabízejí jedny z nejlepších podmínek v letošní sezoně. Po ochlazení a sněžení z posledních dnů je na sjezdovkách upravená vrstva prašanu nebo technického sněhu, mrzne a předpověď slibuje slunečno i na víkend. Někde se už jezdí za mimosezonní ceny. Největší areál na Klínovci láká na výborné podmínky pro klasické i alpské lyžování. „Sjezdovky jsou ve vynikající kondici, pokryty v průměru 100 centimetry sněhu. Čekací doby u vleků a lanovek jsou minimální,“ informují provozovatelé areálu.

Pro běžkaře jsou v okolí Klínovce připraveny čtyři běžecké okruhy a nově i magistrála do Horní Halže, tedy celkem zhruba 50 kilometrů upravených běžeckých tratí. Pravidelný provoz skibusu z Božího Daru, Loučné a Háje prodloužili provozovatelé až do Velikonoc.

Většina středočeských lyžařských areálů je stále v provozu

„Zima se vrátila, lidé zatím moc ne. Vzhledem k datu neočekáváme nějaké masivnější návraty lyžařů. Víkend ale bude zřejmě plnější,“ očekává provozovatel střediska v Chotouni u Prahy Jan Němeček. Na sjezdovce podle něj stále leží kolem metru sněhu, lyžovat se bude zřejmě do poloviny dubna. Od 80 centimetrů do jednoho metru sněhu hlásí největší středočeský areál Monínec u Sedlce-Prčice, půlmetrovou vrstvu nabízí příbramská sjezdovka Padák. Naopak pro středisko v Kvasejovicích u Sedlce-Prčice, které je odkázáno na přírodní sníh, sezona skončila. „Sice nasněžilo, ale máme tu tak dva tři centimetry. Už to máme všechno uklizené a skoro budeme raději, když přijde jaro,“ poznamenal provozovatel Petr Kroužil.