Olašští Romové jsou bez krále

Brno - Tento týden zemřel vůdce brněnského klanu olašských Romů Jan Horvátko alias Bobko. O vládu nad romskou komunitou se dělil s Janem Lipou z ostravské větve – ten zemřel loni v říjnu. Podle truchlících jsou tak po smrti dvě legendy, které držely rody na uzdě.

Stovky smutečních hostů se s olašským králem rozloučily během takzvaného vartování, kdy na zesnulého vzpomínají. Na ranní rozloučení už dorazili jen nejbližší. Měli poslední příležitost se krále dotknout. Romský král Horvátko žil 23 let v Americe, kde obchodoval s perskými koberci. Z emigrace se vrátil v roce 1990. Poté se hned zapojil do života komunity. Měl respekt i v zahraničí. 

Když nastoupil v roce 2001 na pomyslný trůn, dal si za cíl zabránit hromadnému odchodu Olachů ze země a řešit problémy některých s drogami. O moc a respekt se král Bobko dělil s bývalým přítelem Janem Lipou, kterého si za vůdce zvolili ostravští Olaši. Neshody mezi brněnskou a ostravskou komunitou vyvrcholily v roce 2007.

Spor o věno vedl k únosu dívky Mercedes a postřelení člena brněnské komunity. Soudy případ nedokázaly rozhodnout, protože všichni účastníci bud odmítli vypovídat, nebo měnili svědectví. Králové se tehdy snažili o smír obou stran. Teď jsou oba po smrti. Jan Lipa zemřel loni v říjnu. „Náš král, když umíral, tak řekl, aby jeho nástupcem byl jeho zástupce Robert Beneš zvaný Berci,“ uvedl Josef Lakatoš, zástupce brněnské komunity. Svého nástupce určil před smrtí i Jan Lipa. Volba následovníka je ovšem zatím tabu. Romové budou nejdříve své krále oplakávat.

Pohřeb olašského krále (zdroj: ČT24)