Propracovaný model vrací Třebíč do roku 1835

Třebíč – Zatímco Praha ve svém městském muzeu uchovává papírový model města, Třebíč bude mít něco podobného, avšak z překližky, a navíc většího. Model dokončuje jedenasedmdesátiletý modelář Stanislav Vrška, vytváří ho v měřítku 1:100 podle plánů z roku 1835.

Autor velkého modelu Třebíče se rozhodl pojednat své dílo mimořádně precizně – vše dovádí do nejmenších detailů, nechybějí ani kliky na vratech. „Nejsložitější bylo sehnat konkrétní podklady na každý dům, aby si člověk nevymýšlel, aby to co nejvíc odpovídalo skutečnosti,“ poznamenal Stanislav Vrška. V budoucnu plánuje vytvořit i rozšíření v podobě předměstských čtvrtí. Nejprve ale chce ke stávajícímu modelu přidat figury či vozy. „Aby to město nějakým způsobem ožilo,“ naplánoval tvůrce.

Součástí modelu zatím je přes 140 domů, které musel autor slepit a nabarvit. Do zahrad potom umístil stromy, keře i květiny, na dvorky dřevníky nebo chlívky. Práce mu trvala tři roky. Vydržet by měla nesrovnatelně déle. „Snažil jsem se to dělat tak, aby to bylo trvanlivé, proto je to lipové dřevo a březová překližka a kvalitní modelářské barvy, které jsou stálé. Papír nebo umělá hmota opravdu jenom výjimečně,“ zdůraznil tvůrce unikátního díla.

Model celé Třebíče je vrcholem Vrškovy tvorby, ale zdaleka není jejím začátkem. Už dříve modelář vyrobil například třebíčskou židovskou čtvrť, městský zámek nebo pražský Strahovský klášter. Historickou Třebíč spatří veřejnost 16. dubna při oslavách desátého výročí zapsání památek Třebíče na seznam UNESCO.

Radovan Daněk o modelu Třebíče (zdroj: ČT24)