Středočeský kraj odmítl mochovskou elektrárnu

Mochov (u Prahy) – Stavba paroplynové elektrárny u středočeského Mochova nikde nenachází zastání. K obcím, které ji odmítají již od roku 2009, se přidal i Středočeský kraj. Všichni se bojí znečištění a poukazují, že nový zdroj elektřiny není potřeba. Podle RWE, která s plánem na elektrárnu přišla, projekt nepokračuje. Firma se k němu zatím nechce vracet, změnit by se to mohlo až po roce 2018.

Paroplynovou elektrárnu chtěla RWE postavit v polích mezi Mochovem a Čelákovicemi. Měla spálit pět procent roční spotřeby plynu v Česku a poskytovat podobný výkon jako Jaderná elektrárna Temelín. Proti stavbě se ale ohradily obce a nyní se k nim přidal také Středočeský kraj. „Tady je vysoká bonita půdy, a myslíme si, že takový velký záběr půdy by nebyl určitě vhodný,“ zdůvodnil hejtman Josef Řihák (ČSSD).

Starostové podporu krajského úřadu ocenili, doufají, že se tak definitivně zastaví veškeré pokusy u Mochova stavět. „To, že se k nám teď přidal Středočeský kraj, je obrovské plus, protože společně se Středočeským krajem můžeme vkládat do strategických dokumentů kraje opatření tak, aby tato stavba tady nevznikla,“ vysvětlil čelákovický starosta Josef Pátek (ODS).

Podle RWE se starostové ani hejtman nemusejí obávat – projekt je u ledu. „V současné době na něm nepokračujeme,“ uvedl mluvčí firmy Pavel Zajíc. Zdůraznil ovšem, že si firma chce na projekt ponechat opci. Vrátit by se k němu mohla po roce 2018.

Milan Brunclík o osudu mochovské elektrárny (zdroj: ČT24)