Zaměstnanci Explosie kvůli pracovním podmínkám plánují stávku

Pardubice - Odboráři v pardubické továrně na trhaviny Explosia vyhlásili stávkovou pohotovost a jsou připraveni zastavit výrobu. Důvodem je chystané prodloužení pracovní doby na nebezpečných úsecích výroby z dosavadních 6,5 hodiny denně na 7,5 hodiny. Zároveň mají lidé z extrémně znečištěných pracovišť přijít o možnost půlhodinové očisty v rámci pracovní doby. Firma to vysvětluje tím, že je ve složité ekonomické situaci.

„Odbory jsou si tohoto stavu vědomy. Ale proč mají na současný stav doplatit především řadoví zaměstnanci?,“ řekl odborový předseda Josef Hostinský. Dodal, že mzda ve velice rizikovém prostředí se pohybuje na hranici pracovní chudoby. Platy lidí, kteří pracují s nebezpečnými látkami, jsou v Explosii několik tisíc korun pod celostátním průměrem. A podle odborů nevzrostly několik let.

Generální ředitel Explosie Josef Tichý říká, že restrikce nejsou rozhodně namířené proti řadovým pracovníkům. „Žádný z dělníků ani nižšího managementu nepřišel v posledních letech o prémie. Naopak vrcholový management stejnou dobu žádné nevyplácí,“ uvedl. Podle mluvčí Explosie Lucie Pošvářové firma pouze chce, aby lidé odpracovali celou pracovní dobu, když ji mají zaplacenou.

Odboráři ale tvrdí, že pracovníkům, kteří přešli ze zkrácené na plnou pracovní dobu, byly hodiny navíc vždy zaplaceny. „Například v roce 2007 dostali lidé, kteří přešli na osmihodinový úvazek, přidáno 2000 korun,“ uvedl člen vyjednávacího týmu mezi vedením a odbory Milan Stružinský. Poukazuje přitom na závěr Báňského úřadu, který prodlužování pracovní doby lidem pracujícím s výbušninami nedoporučuje.

Restrikce se týká osmi desítek lidí z celkových 457 zaměstnanců. A o očistu v rámci pracovní doby přijdou asi tři stovky dělníků. Odboráři se chtějí obrátit nejprve na jednacího prostředníka ministerstva práce, když neuspějí, obrátí se na rozhodce. „Pokud se jeho rozhodnutí obě strany nepodřídí, čeká nás stávka a soud,“ dodal Hostinský.

Jednání odborářů s vedením stále nemá řešení (zdroj: ČT24)