Národní park Šumava čeká klíčový boj

Šumava – Po 22 letech by mělo být na Šumavě konečně rozhodnuto o zákonu, který stanoví jasný řád péče o šumavské lesy. Do sněmovny teď míří dva návrhy. Ve druhém čtení se bude rozhodovat mezi verzí Plzeňského kraje a verzí ministra životní prostředí Tomáše Chalupy.

Jako přátelé zeleného údolí se u zeleného piva sešli hejtmani Plzeňského a Jihočeského kraje s ministrem životního prostředí. Je to vůbec poprvé, co se hejtmani obou krajů sešli na Šumavě, aby diskutovali o její budoucnosti. Ve skutečnosti však šlo o boj hejtmanů s ministrem. Alespoň tak to bude v poslanecké sněmovně při druhém čtení návrhu zákona o Národním parku Šumava.

Šéf resortu životního prostředí po minimálně dvou letech slibů konečně předloží vlastní verzi, která jasně vymezuje nejpřísněji chráněné zóny. „Návrh představuje zhruba 26 procent, z toho čtyři procenta s omezeným zásahem v případě zvýšeného výskytu kůrovce,“ nechal se slyšet ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Naopak pozměněný plzeňský návrh podpořený i Jihočeským krajem počítá se zónací progresivní. „Pokud se ukáže, že ty přírodní skvosty jsou hodné ochrany, tak nechť je těch prvních zón klidně více než padesát procent,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

To je vstřícný krok pro ekology, kteří od počátku chtějí minimálně padesát procent bezzásahových zón. Jak vládní, tak i plzeňský návrh by měly dát stopku developerům. Plzeňský kraj definitivně vyškrtl obecně prospěšnou společnost, která by řídila práce v parku a rozsah zónace. V jednom se ale všichni shodují: Národní park Šumava zákon potřebuje.