Brusnický, Dejvický a Bubenečský tunel jsou části Blanky

Praha – Oficiální jména dostaly součásti tunelového komplexu Blanka. Pražská rada schválila názvy pro tři silniční tunely a také pro most spojující trojský výjezd z posledního z tunelů s Holešovicemi. Jeho oficiální jméno odpovídá tomu, které již je zažité – Trojský most. Jednotlivé tunely komplexu Blanka potom ponesou názvy Bubenečský tunel, Dejvický tunel a Brusnický tunel.

Řidič, který příští rok pojede po Městském okruhu v Praze projede severně od Barrandovského mostu šesti tunely. Za již etablovanou trojicí – Zlíchovským tunelem, Mrázovkou a Strahovským tunelem – vjede nejprve do Brusnického tunelu, který ho dovede až ke křižovatce Prašný most. Název tunelu zvolil pražský magistrát podle potoka Brusnice, který místem protéká. Od křižovatky na Prašném mostě k letenské křižovatce se auta dostanou Dejvickým tunelem – název dostal přesto, že do Dejvic takřka nezasahuje, vede zhruba souběžně s ulicí Milady Horákové, která tvoří hranici této čtvrti s Hradčany. Poslední tunel, do kterého auta vjedou na Letné, podjedou Stromovku a Vltavu a vynoří se v Tróji nedaleko magistrály, dostal jméno Bubenečský tunel. Touto čtvrtí tunel již skutečně prochází.

Most od severovýchodního ústí tunelového komplexu do Holešovic, který je součástí stavby, potom pražští radní oficiálně nazvali Trojským mostem. Objevil se i návrh pojmenovat ho po Václavu Havlovi, od toho ale rada nakonec ustoupila.

Rada dnes schválila také pojmenování několika ulic. Jedna z ulic v Praze 5 dostala jméno Kabátová podle loni zesnulé herečky Zity Kabátové. Nedaleko vrchu Cukrák, na kterém stojí televizní vysílač, se bude jednat z ulic jmenovat Pod Cukrákem. Své názvy dostaly i přivaděče na Trojský most.