Pacienti jsou agresivní, policie proto učí mladé zdravotníky, jak na ně

České Budějovice – Nejenom záchranou životů a zaháněním nemocí a neduhů žijí zdravotníci. Život je často staví do pozice, kdy musí s pacientem naopak bojovat. Policie se proto rozhodla připravit studenty jihočeské střední zdravotnické školy na střet s agresivním pacientem a začala je učit základům sebeobrany.

S napadením se lékaři a zdravotníci setkávají často. Letos eviduje policie už tři takové případy, ten poslední se stal v pondělí večer v Mostě. Lékaře ústecké záchranky napadli muži, podle kterých přijel příliš pozdě. Napadený lékař skončil v pracovní neschopnosti. Policie ale často řeší i napadení nožem nebo fyzické ohrožování přímo v nemocnicích. „Na konci měsíce února jsme řešili poměrně závažný případ. Pacient napadl lékaře v ambulanci táborské nemocnice. Byl vyzbrojen nožem a lékaři způsobil bodnořezná poranění v oblasti hlavy,“ přiblížil policejní mluvčí Miroslav Doubek. V jihlavské nemocnici zase pacient nafackoval zdravotní sestře.

Někteří jihočeští záchranáři proto dobrovolně podstupují kurzy sebeobrany a k náročnějším případům jezdí v doprovodu policistů. Připravit na střet s agresivním pacientem se teď policie snaží i studenty střední zdravotnické školy – budoucí záchranáře či zdravotní sestry. „Snažíme se je dostat do stresových situací, kdy si to, co se naučí laboratorně, potom mohou vyzkoušet,“ popsal policista Radek Vaněk. Studenti kurz oceňují, ačkoli pochybují o tom, že by naučenou techniku dokázali využít při skutečném napadení.

Veronika Kabátová o napadení zdravotníků (zdroj: ČT24)