Třeboň opraví Bertiny lázně, chce klienty zpět

Třeboň – Odlivu lázeňských hostů se chce Třeboň bránit velkou investicí do Bertiných lázní. V třeboňských lázních – stejně jako v dalších obdobných zařízeních v celé zemi – totiž letos ubylo lidí, kterým hradí pobyt zdravotní pojišťovny. Provozovatel věří, že rozšířením služeb naláká ty klienty, kteří jsou ochotni za pobyt zaplatit. Plány vzbuzují ovšem velkou kritiku. Oponentům se především nelíbí, že se kvůli přestavbě lázní město výrazně zadluží.

Zatímco třeboňské lázně Aurora už mají nákladnou proměnu za sebou, těm Bertiným podle města k dokonalosti stále něco chybí – klienti by chtěli především nový bazén. „Ten jim vždycky scházel, není tu možnost plavání,“ poznamenala masérka Ladislava Hadravová. Podle primářky Bertiných lázní Ivany Zezulkové budou mít pacienti k dispozici vodoléčbu či podvodní masáž. „Budou tam hlavně nové, čisté prostory všech ostatních procedur,“ dodala.

Naplánovaná přestavba bude stát celkem 70 milionů korun. Část sice pokryje evropská dotace, na větší část ale bude potřeba úvěr. Přestože si peníze půjčí lázně, splácet je bude příštích patnáct let jejich vlastník – město. Podle vedení radnice to mimo jiné znamená, že v budoucnosti třeboňské lázně nikdo neprodá. „Dochází k zábraně v prodeji a pronájmu městského majetku i do budoucna,“ uvedl starosta Jiří Houdek (KDU-ČSL).

Dostavba lázní má i hlasité kritiky. Ti upozorňují na vysoké a navíc podle nich zbytečné zadlužení města. „Stavět nový bazén v Bertě, když třeboňské lázně mají v Auroře kapacitně vyhovující bazén, považujeme v současné situaci za nesmyslné. Podpořili bychom potřebné investice, ale toto je vyhazování peněz,“ poukázal opoziční zastupitel Jan Váňa (ODS). Většina zastupitelů ale záměr radnice podpořila. Sdílí názor, že lepší služby přilákají více samoplátců, kteří zase vyrovnají úbytek klientů, kterým lázně hradí zdravotní pojišťovny.

Třeboňské Bertiny lázně a Lázně Aurora, které se zaměřují na léčbu pohybového aparátu především pomocí slatinné koupele a zábalů, vlastní město. Patří mezi nejnavštěvovanější zařízení svého druhu v Česku. Lázně Aurora loni navštívilo 17 200 a Bertiny lázně 8 400 klientů.

Kristina Vrkočová o rekonstrukci třeboňských lázní (zdroj: ČT24)